Gå til sidens hovedinnhold

- Store deler av Nord-Norge sitter med denne følelsen

Artikkelen er over 4 år gammel

Roger Ingebrigtsen mener krigsinnsatsen til besteforeldrene våre ikke har blitt verdsatt nok.

- Det er viktig at forsvarsmakten og Norges fremste politikere forstår den følelsen som store deler av Nord-Norge sitter med: At våre besteforeldres krigsinnsats ikke verdsettes. Mange av krigens sår er leget, men selv etter 72 år anes betydelige arr, skriver Roger Ingebrigtsen, leder i Agenda Nord-Norge, i en kronikk i Nordnorsk Debatt lørdag.

Mye av 2. verdenskrig i Norge utspilte seg i den nordligste landsdelen. Likevel har få herfra fått medalje for krigsinnsatsen sin.

De siste fem årene har tre historikerne gått gjennom innsatsen til norske menn og kvinner under 2. verdenskrig, og påfølgende medaljetildeling. Prosjektet har vært i regi av Forsvarsdepartementet. Konklusjonen ble at ingen nye medaljer skulle utdeles.

- Jeg aksepterer det historiske arbeidet gruppa har gjort, men hadde forventet at det skulle ende i en større hyllest av de nordnorske menneskene som kjempet under krigen, sier Ingebrigtsen til Nordlys.

Har møtt kritikk

Ifølge forfatter og historiker Ingeborg Solbrekken har Forsvarsdepartementets rapport blitt kraftig kritisert av mange historikere. De har blant annet ment at den har vært lite gjennomarbeidet.

- For en gangs skyld er det ikke bare Nord-Norge som føler seg glemt, men store deler av landet. Den nye rapporten trekker nesten i tvil om Sovjetunionen virkelig var en av våre allierte under krigen. Det strider veldig imot internasjonal forskning og krigshistorie. I tillegg blir partisanene nesten mistenkeliggjort i rapporten. Hvis Sovjetunionen virkelig var Norges krigsallierte, er det klart partisanene skal få krigsmedalje, sier hun.

Det var Ingebrigtsen som tok initiativ til den historiske gjennomgangen da han var statssekretær i Forsvarsdepartementet.

- Jeg hadde fått veldig mange reaksjoner fra nordnorske folk som mente landsdelen var glemt i krigssammenheng, og det får jeg fortsatt. Fortellingen som er skapt om 2. verdenskrig i Norge tar veldig utgangspunkt i Oslo og Østlandet, blant annet med «Oslo-gjengen», «Gutta på Skauen» og Max Manus. Mye er fortjent, men Nord-Norge kommer lite fram i litteratur, filmer også videre.

 

Oppfordring til makta

Ingebrigtsen oppfordrer Kongen, statsministeren og regjeringa til å reise til ulike steder i Nord-Norge på frigjøringsdagen 8. mai.

- Det hadde vært veldig hyggelig. Da har de mulighet til å ta tak i Nord-Norges innsats under krigen på en ordentlig, og rette opp i 72 års urettferdighet,sier han. 

I kronikken kommer han blant annet med disse forslagene:

  • Løft fram soldatene som kjempet i fjellene rundt Narvik, men husk også de tause sliterne som bar frem forsyninger og hjalp ut syke, sårede og døde. Mange led i stillhet livet ut med det vi i dag hadde forstått som PTSD (posttraumatisk stresslidelse).
  • Løft fram kvinnene som sydde laken om til kamuflasjeklær, strikket lester og votter til sine menn som skulle ut i vinterkrig.

- Flere måter å hedre på

I det historiske arbeidet ble det bare vurdert om krigskjempere skulle få de tre høyest rangerte medaljene. Ingebrigtsen sier det finnes flere andre måter å hedre våre nordnorske forfedre på.

- For eksempel opprette nye type utmerkelser. Det finnes nok av fortellinger og heltehistorier å ta tak i. Det Kongen sier betyr for eksempel også mye.

I kronikken kommer Ingebrigtsen med fire konkrete bidrag, blant annet å gi Nasjonalt museum for partisanene i Kiberg midler til å formidle denne delen av norsk historie, og oppføre et monument i Nord-Troms eller Finnmark for alle som mistet hjemmene sine etter tyskernes brent jord-taktikk.

Solbrekken mener også at Nord-Norges innsats under krigen har fått for liten hyllest.

- Mange ganger når man leser krigshistorie skulle man ikke tro at Nord-Norge var en del av landet, for kampene som ble utkjempet her er nesten ikke nevnt.

- Hva tror du er grunnen til dette?

- Sentraliseringen og de sentrale myndighetene. Bevisstheten deres strekker seg ikke så langt opp som til Nord-Norge. Dermed har heller ikke forskningsmidler og fokus på krigføringen her blitt prioritert. Landsdelen er glemt og forsømt i 2. verdenskrigssammenheng. Det er merkelig, når dette egentlig er den mest spennende og eksotiske delen av landet.

Kommentarer til denne saken