Nå koster dette deg "skjorta"

KOSTBART: En storbyferie i Europa, Storbritannia eller USA koster betydelig mer enn tidligere. (Foto: Frank May, NTB scanpix/ANB)

KOSTBART: En storbyferie i Europa, Storbritannia eller USA koster betydelig mer enn tidligere. (Foto: Frank May, NTB scanpix/ANB)

Artikkelen er over 5 år gammel

- Vi må punge ut med langt mer for høstferien i år

DEL

Nå koster det mye mer å være norsk turist i utlandet.

Verdien av den norske krona har falt i lengre tid, og tendensen forsterket seg med børsraset tidligere denne uken. Krona har for eksempel ikke vært så svak målt mot euro siden finanskrisen for åtte år siden.

– De viktigste valutaene for høstferieklare nordmenn har på kort tid blitt betydelig dyrere. Også hvis vi ser på prisnivået i et historisk perspektiv, må nordmenn punge ut med langt mer for høstferien i år enn tidligere, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fotball og shopping

Storbyferie i Europa, Storbritannia eller USA er populære reisemål for høstferien, men i år koster den betydelig mer enn før. Det betyr følgende: Euroen er blitt 15 prosent dyrere enn for ett år siden og 16 prosent dyrere enn snittet de siste ti årene. Julaften 2008 kostet euroen så vidt over 10 kroner.

På et tidspunkt denne uken kostet 1 euro 9,48 norske kroner. Én amerikansk dollar koster 8,20 kroner, mens ett britisk pund kostet 12,90 norske kroner. Pundet og dollaren har henholdsvis blitt 26 og 35 prosent dyrere enn for ett år siden.

– Norge er et høykostland, og mange andre land vil fremdeles oppleves som billig. Men de fleste vil nok merke valutaendringene når fotballturen eller shoppingturen for eksempel blir en fjerdedel dyrere, mener DNBs forbrukerøkonom.

Dersom ikke nedgangen på verdensbørsene snur, blir høstferien enda dyrere enn det ferierende nordmenn opplevde i løpet av sommeren i utlandet.

Lokal valuta

– Når du handler i utlandet, må du sørge for å si at du skal betale i lokal valuta. Svarer du norske kroner, er det butikken som setter kursen. Dermed blir handelen også dyrere, sier hun.

Du må også huske på at taxfree er å foretrekke, minnerSandmæl om. Da vil du få igjen momsen minus omkostninger på flyplassen. I og med at noen også krever å se passet ditt, bør du ha det med på handleturen.

Sverige og Danmark

Planlegger du å harryhandle i Sverige, bør du regne på om det lønner seg. Med kursendringen den siste tiden er nemlig den svenske og norske kronen verdt omtrent det samme.

– Du må betale nesten 10 kroner mer for 100 svenske kroner i dag enn for ett år siden. Men prisveksten har holdt seg lavere i Sverige det siste året . I Sverige var prisveksten 0,1 prosent i denne perioden, mens prisene i Norge til sammenligning steg med 1,8 prosent i samme periode, sier Sandmæl.

Nordmenn på ferie i Danmark må også være varsomme. Nå må du betale ca 127 norske kroner for 100 danske. Til sammenligning kostet en norsk krone tidlig i 2013 1,02 danske kroner, ifølge Business.dk. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken