Ingeniørgeolog i Statens vegvesen Trond Gjøran Nilsen har befart rasstedet i Lille Lerresfjord helikopter onsdag. Bildet han har tatt viser rasstedet fra lufta. Hvilke muligheter veivesenet har for å åpne veien vil han ikke gå i detaljer om ennå, men befaringen bekrefter at det er fare for nye ras.

– Man ser tydelig hvor raset er gått fra. Det var et «hakk» der fra før. Nå er det større. Det er også «baksprekker» som går parallelt med veien (ikke er synlig på bildet, red.anm.).

LES OGSÅ: Kan bli stengt i to måneder

Han anslår grovt regnet at det har rast ned 1500 til 2000 kubikkmeter med bergmasse.

Rett oppfor og til høyre massene som ligger på veien, er det et parti som ansett å være rasfarlig.

– Det er et parti som ser ustabilt ut. Det står igjen ustabil bergmasse. Derfor vil jeg ikke anbefale å gå inn der før man har en bredere plan på det. Det er ikke forsvarlig, sier han.

Saken ble først publisert av iFinnmark.no.

Flere skal inn

Byggeleder i Statens vegvesen Bente Svendsen opplyser at flere geologer skal vurdere rasstedet, og at veien ikke blir å åpne med det første.

Finnmark fylkeskommune opplyser på sitt nettsted at det kan ta opp til to måneder å åpne veien igjen.

For øvrig jobbes det fortsatt med å opprette fergeforbindelse til bygda. I mellomtiden må innbyggerne belage seg på å være isolert fra omverdenen; uten postleveranser og mer til.

Kommer seg rundt

Så langt er det ingen som lider nød i bygda, ifølge Trond Arild Negård. Han var først på rasstedet tirsdag morgen, og har ifølge han selv bilen sin parkert på «rett side» av raset. Han er kanskje blant dem som har vært mest heldig.

– Jeg har fått en båt i dag for å komme meg rundt (rasstedet, red.anm.). Vanligvis tar det ti minutter med bil – med båten tar det en time.