Gå til sidens hovedinnhold

Stein Sebastian Fredriksen (1963-2019): Et stort medmenneske er gått bort

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var med stor sorg at vi fikk det uventede budskapet om at vår tidligere kollega og gode venn, Stein Sebastian Fredriksen, er død, bare 56 år gammel. Våre tanker går til hans nærmeste og til hans store vennekrets i Tromsø.

Stein ble ansatt i Nordlys høsten 1997. Da hadde 34 år gamle Stein allerede 15 års fartstid som journalist og informasjonsmedarbeider. Allerede fra første stund i Nordlys utmerket han seg som en svært dyktig og allsidig reporter.

Av natur var Stein nysgjerrig, fordomsfri og åpen. Det gjorde at han etablerte tillit hos kildene sine, enten det var den lille mann eller toppene i samfunnet.

Det gjorde også at han behersket alle stoffområder med like stor selvfølge. Unntaket var sportsjournalistikk. Her innrømmet Stein at han var helt grønn.

Stein var født og oppvokst i Oslo, og var ny i Tromsø da han begynte i Nordlys. Likevel skled han raskt inn i miljøet i avishuset og i byen, med sin åpne tone og sitt lune vesen.

Mest av alt var Stein et tvers igjennom godt og varmt menneske. Han var omsorgsfull, gjorde ikke forskjell på folk og var alltid opptatt av hvordan andre hadde det. For å si det med en klisjé: Det var umulig å mislike Stein.

Han var antitesen til den brautende og bråkjekke journalisten. Det fikk vi som kolleger nyte godt av. Vi lærte mye av Steins åpne og omgjengelige væremåte i møte med kilder så vel som kolleger.

Selv fikk jeg gleden av å jobbe tett med Stein på nettdesken de siste årene hans i Nordlys. Han var en god læremester. Ikke minst lærte han oss som var yngre og mindre erfarne å se en sak fra flere sider – og være fordomsfri i møte med nye saker.

I tillegg var Stein svært kunnskapsrik, og han behersket en rekke språk: Engelsk, tysk, spansk, italiensk og islandsk, ifølge CV-en fra da han søkte jobb i Nordlys.

Stein var glad i å reise, og det var derfor ingen stor overraskelse da han valgte å søke nye utfordringer. Etter 12 år i Nordlys, ga han seg høsten 2009. Heldigvis fortsatte han karrieren sin i Tromsø.  

Det har mange fått nyte godt av, blant andre Tromsø kommune og Hålogaland Teater, hvor han jobbet de siste årene.

Stein var åpen homofil allerede da han ble ansatt i Nordlys på 90-tallet, og han var helt sentral i etableringen av Tromsø Arctic Pride, hvor han var festivalsjef.

En pressekollega oppsummerte det fint på Facebook da vi tirsdag fikk det triste budskapet om Steins bortgang:  «Regnbuen kommer fra nå av til å ha sterkere farger. Garantert! Dette er ufattelig trist. Takk for alt det gode du gjorde for Tromsø, Stein. Det har betydd mer enn mange aner».

Hvil i fred, Stein.  

Helge Nitteberg, sjefredaktør i Nordlys

Kommentarer til denne saken