Hun blir "mamma" til 17.000

Steigen, 16. 9. 2015. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker åpner Nordnorsk Stamfisks anlegg for stamfisk i Steigen. Foto: Gorm K. Gaare

Steigen, 16. 9. 2015. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker åpner Nordnorsk Stamfisks anlegg for stamfisk i Steigen. Foto: Gorm K. Gaare Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

I september strøk fiskeriminister Elisabeth Aspaker den første laksen ved AquaGen ved Nordnorsk Stamfisk (NST) i Steigen. Det skjedde da hun åpnet Nordnorsk Stamfisk i Leines.

De 17.000 rognkornene har siden den tid ligget på barselavdelingen, sammen med en million andre rognkorn.

Leverte en million

Nå er millionen levert til Smolten AS på Innhavet i Hamarøy.

- Det var en stor dag i dag da vi mottok den første rogna fra Nordnorsk Stamfisk, og litt ekstra stas var det at statsråden vår har vært med på strykingen. Det er en milepæl for havbruksnæringen i nord, og vi ser frem til å skape ytterligere verdier og ringvirkninger basert på lokalprodusert rogn, sier administrerende direktør Eirik Welde ved Smolten AS i ei pressemelding.

Rognkornene er selektert for resistens mot lakselus og IPN. Dette har skjedd ved bruk av genmarkører.

DNA-prøver

Det er også tatt DNA-prøver av mødre og fedre til det som skal bli lakseunger. På den måten skal det være enkelt å spore dem tilbake til eier dersom noen av stamfiskene klarer å rømme.

Prøvene gjør det også enklere å undersøke om noen av disse fiskene blander seg med villaksstammer, dersom de rømmer.

Rogna klekkes om cirka 16 dager og smolten vil bli sjøsatt i august til neste år. Ved juletider 2017 er laksebarna til statsråden klar til middagsbordene rundt om i verden.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken