Gå til sidens hovedinnhold

Tre politianmeldt etter storaksjon mot bilverksteder

Artikkelen er over 4 år gammel

Statens vegvesen kaller inn bileiere til teknisk kontroll.

Vegvesenet gikk onsdag og torsdag denne uken til aksjon mot i alt 16 uregistrerte verksteder fra Brønnøy i sør til Alta i nord.

- Tre av disse virksomhetene vil bli anmeldt for ulovlig verksteddrift, opplyser Ingunn Foslund, seksjonsleder tilsyn i Statens vegvesen region nord, til Nordlys.

I Tromsø ble tre virksomheter kontrollert i den koordinerte aksjonen hvor også politiet, Arbeidstilsynet, NAV Kontroll og skatteetaten deltok. Foslund vil foreløpig ikke opplyse om noen av disse vil bli anmeldt.

Bilskilter registrert

Flere bileiere i Nord-Norge vil den nærmeste tiden få innkalling til teknisk kontroll etter at de har hatt kjøretøy til reparasjon hos disse virksomhetene.

- Vi har tatt registreringsnumrene på bilene både inne i og utenfor verkstedene. Eierne av disse bilene vil nå bli innkalt til teknisk kontroll hos Statens vegvesen. Vi vil blant annet sjekke om reparasjonene er gjort etter forskriftene, og om det er brukt godkjente deler og verktøy, forteller Foslund til Nordlys.

Verkstedbedriftene kan også få reaksjoner og pålegg fra andre offentlige etater. Ifølge en pressemelding har skatteetaten avdekket mangler som vil føre til bokettersyn. Arbeidstilsynet påla stans i bruk av utstyr i flere av virksomhetene.

Statens vegvesen har også varslet både brannvesenet og teknisk etat i de respektive kommunene etter storaksjonen.

- Brannbomber

Foslund karakteriserer flere av verkstedene som ble undersøkt som rene brannbomber.

- De opererer i lokaler uten avlufting, hvor det oppbevares gass og kjemikalier. Hvis det i tillegg siver ut bensindamp, er det bare en gnist som skal til. Noen av verkstedene vi har undersøkt er rene brannbomber. Lokalene er overhode ikke godkjent for næringsvirksomhet eller verksteddrift, sier Foslund.

Statens vegvesen varsler nå flere aksjoner mot bilverksteder og bilpleievirksomheter i Nord-Norge de kommende ukene.

Ved fire av de 16 virksomhetene som ble sjekket denne uken var det ikke aktivitet da Statens vegvesen slo til. Disse vil bli kontrollert igjen, forteller Foslund.

Tre ønsker å få godkjenning

Tre av verkstedeierne har varslet at de nå ønsker å søke godkjenning.

- Noen innrømmer umiddelbart at de ikke har godkjenning, men at de ønsker det. Andre hevder at de kun reparerer egne eller kompisenes biler. Selv om noen av virksomhetene blir anmeldt, så hindrer ikke det at vi kan hjelpe dem i å få en godkjenning, opplyser Foslund.

Statens vegvesen oppfordrer bileiere til å være mer kritiske når de velger verksted. Det er i dag registrert 532 godkjente verksteder i Nord-Norge. 128 virksomheter har spesialgodkjenninger.

Bilbransjeforeninga anslår at svart verkstedarbeid utgjør en verdi på rundt tre milliarder - hvert år - i Norge.

Kommentarer til denne saken