Godt vær for St.Hans-feiring

Dette er et St.Hans-bål fra Kvaløya for noen år siden. Som det framgår er det samlet mye rusk og rask som trolig ikke vil være tillatt etter de forurensingsreglene som gjelder i dag.

Dette er et St.Hans-bål fra Kvaløya for noen år siden. Som det framgår er det samlet mye rusk og rask som trolig ikke vil være tillatt etter de forurensingsreglene som gjelder i dag.

Artikkelen er over 3 år gammel

Meteorologene lover godt vær for feiring av St-Hansaften.

DEL

- I det store og hele ser det ut som om Troms får veldig bra St.Hans-vær, sier vakthavende meteorolog Håvard Thorset.

Aller best blir været sør i fylket. Det blir mer skyet vær først på dagen lenger nord i Troms. Men ut over St.Hans-kvelden vil skyene også forsvinne i Nord-Troms, og det blir mye sol i hele Troms.

- Det kan blåse litt ute på kysten, opptil frisk nordøstlig bris. Ellers i fylket blir det ikke så mye vind, sier Thorset.

Han sier også at teperaturen vil stige litt, i alle fall sør i fylket.

- Så vi får to-sifferet temperatur?

- Ja, opptil 15 grader i sørfylket. Noe kjøligere lenger nord. Vi har litt flaks med St.Hans-været i år, sier Thorset.

Store bål skal søkes om

Etter reglene gjelder det et generelt forbud mot bålbrenning i naturen i perioden 15. april til 15. september. Det er i denne perioden ikke tillatt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og mark uten tillatelse fra Brann og redning. Forbudet retter seg mot større bål, bråtebrenning og brenning av rusk og rask.

Et lite pølse- eller kaffebål med tørrved nede i fjæra for å kose seg, er innenfor det som er tillatt, sier Jonny Magne Nilsen på forebyggende avdeling på brann og redning i Tromsø kommune.

For små pølse-/kaffebål i forbindelse med tur- og friluftsliv i sommerhalvåret oppfordres det på det sterkeste til å bruke tilrettelagte bålplasser, fjære, svaberg og lignende. Grilling i egen hage er også som regel tillatt.

Men hvis man samtidig bruker bålet for å kvitte seg med avfall bragt til bålet, er ikke det tillatt. Ifølge en informasjonsfolder som forebyggende avdeling har laget, kan brannvesenet gi dispensasjon fra bålforbudet, når det foreligger en særskilt søknad og det foreligger faglig grunnlag for å tillate brenning, for eksempel et St-Hans-bål. Søknader må sendes senest ei uke i forvegen.

Avfallsbrenning er forurensing

Brannsjefen har ikke anledning til å gi tillatelse til bråtebrenning eller brenning av trevirke, kvist, greiner osv. Dette med bakgrunn i at brenning av avfall, bygningsavfall, bråtebrenning og lignende er i strid med forurensningsloven. Dette må avklares med kommunens miljørådgiver. Brannvesenet tar kun stilling til brannfaren.

Men det er bare å se seg rundt på denne tida av året, så ryker det det fra bråtebrenning og fra bål av ting og tang som folk ønsker å kvitte seg med. Forbudet mot bålbrenning er enten lite kjent, eller så velger noen å gi blaffen, og fortsette å gjøre som de alltid har gjort.

- Hvor mange søknader om St.Hans-bål har dere fått?

- Ingen søknader, sier avdelingsleder Jonny Magne Nilsen.

LES MER: Tromsø kommunes regler for bålbrenning

- Det er lokale vedtekter og forhold som bestemmer om du får lov til å tenne et sankthansbål eller ikke, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

 -Der de lokale vedtektene ikke sier noe om dette, gjelder et generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. I denne perioden må man søke om tillatelse til å tenne bål hos sitt lokale brannvesen. Mer om dette finnes normalt på kommunens hjemmesider, sier Søtorp.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken