Gå til sidens hovedinnhold

Finland taper EM-debuten mot Danmark

Branns Robert Taylor er eneste Eliteserie-spilleren som deltar i EM. Vi tror Taylor og Finland taper sin første EM-kamp mot Danmark.

(Nettavisen)

Finland er kjent for sine ishockeyhelter, ski- og hopplegender, rallyførere og Formel 1-stjerner, men nasjonen har aldri fått det til på fotballbanen. Ikke før nå.

31 ganger har Finland forsøkt å kvalifisere seg til et EM eller VM i herrefotball.

På forsøk nummer 32 klarte finnene det. Nå er det fotballfeber hos skinasjonen.

Lørdag er det 14 millioner i Lotto-potten. Lever kupongen her!

Midt i fotballfesten finner vi Brann-spilleren Robert Taylor. Han er den eneste Eliteseriespilleren i årets EM. 26-åringen har kun startet én av de fire siste kampene til Finland. Det var i privatlandskampen mot Sveits, hvor Finland tapte 2-3. Han ble også byttet inn i den siste halvtimen i oppkjøringskampen mot Estland, men klarte ikke å hindre et 0-1-tap.

Brann-spilleren starter sannsynligvis på benken når Finland debuterer i EM mot Danmark fredag. Med eller uten Taylor på banen, tror vi at finnene taper åpningskampen.

Disse nasjonene har møttes 23 ganger siden 1967, og Finland har kun vunnet én gang. Det var en privatlandskamp som ble spilt i Parken 4. februar 2000. Det er 21 år siden.

Danmark - Finland (halvtid/ fulltid) H/H - 2,25 (spillestopp lørdag kl. 17.59. Kampen vises på NRK1)
Klikk på denne lenken for å levere dette tipset EM, gruppe B. I flere år hentet finnene utenlandske trenere for å skape suksess for herrelandslag i fotball. Den tidligere engelske landslagssjefen Roy Hodgson, Danmarks gulltrener Richard Møller Nielsen, tidligere Lyn-trener Stuart Baxter og svenske Hans Bäcke har alle forsøkt å lede Finland til mesterskap uten å lykkes. Det måtte en finne til for å klare den bragden.

Lørdag er det 14 millioner i Lotto-potten. Lever kupongen her!

Da Markku Kanerva, som hadde vært assistent fra 2011 til 2016, tok over herrelandslaget var det ikke mange som hadde troen på ham.

Nå er han en folkehelt.

Lørdag spiller Finland sin første kamp i et EM-sluttspill på Parken i København. Dette er første kampen mellom disse nasjonene siden 2011.

Fordel av å spille i København

Danmark har fordelen av å spille på hjemmebane, og de er inne i en god periode. Danskene har kun tapt to av de siste 13 kampene, begge tapene har kommet mot Belgia som topper FIFA-rankingen.

Kasper Hjulmands menn er ubeseiret i de fem siste kampene, etter at de tapte 2-4 mot Belgia i november. Enkelte har sågar hevdet at danskene er en outsider til å vinne EM-trofeet i år, som de gjorde i Sverige i 1992.

Bakgrunnen for optimismen er blant annet at de spiller de tre gruppespill-kampene sine hjemme i Parken. 

Skaff deg oversikten over oddsen på helgens EM-kamper

Etter at Danmark tapte 0-1 hjemme mot Montenegro i VM-kvalifiseringen i oktober 2015, har de tapt kun tre av 34 kamper. To av tapene kom mot Belgia og ett på straffespark mot Kroatia i åttendedelsfinalen i VM i 2018.

I de ti siste kampene på hjemmebane har de kun sluppet inn tre mål. Vi forventer at de vinner og klarer å holde tett bakover.

Seks kamper uten finsk seier

Det vil være en stor overraskelse om Markku Kanervas menn tar seg videre fra gruppespillet i sitt første mesterskap i historien. Formen har ikke vært på topp for finnene i oppkjøringen til EM.

Finland står med to uavgjort og fire tap i de seks siste kampene. Wales, Sveits, Sverige og Estland har vunnet mot Finland de siste ni månedene. Selv om EM-debutantene har Norwich Citys Teemu Pukki på topp, tror vi de vil slite med å score i turneringen. Men de vil være godt organisert defensivt, noe som vil skape frustrasjon hos motstanderne.

Her kan du skrape Flax på nett

Danskene har vært sterke bakover, så vi tror ikke dette blir noen målrik match. Danmark har den beste defensive statistikken av alle nasjonene som har kvalifisert seg for mesterskapet siden september 2018, mens Finland har holdt nullen i 13 av 24 kamper.

Vi tror på en knapp seier til danskene. Danmark har ledet til pause og vunnet i fire av de fem siste kampene i Parken.

Vi tror også de klarer det mot Finland. Oddsen på H/H-spillet gir 2,25 i odds.

Klikk på denne lenken for å levere dette tipset