Storfangsten ble tatt sist helg på Andfjorden mellom Senja og Andøya, hvor sportsfiskeren Mikael Åkesson for tiden opererer.

Svensken ankret opp på 500 meters dyp, og senket det grove utstyret til bunns.

Ifølge nettstedet hooked.no tok det lang tid før det skjedde noe.

Fire meter lang

- Fisken fikk god tid på seg, og snøret tikket rolig av snellen, og da fiskeren bestemte seg for å sette kroken, måtte han faktisk sveive rundt 40 meter før han fikk kontakt med fisken i dypet. Da svarte det til gjengjeld noe helt alvorlig der nede under båten, skriver hooked.no.

I halvannen time kjempet Åkesson med giganten.

Håkjerringa veide hele 1055 kilo, var fire meter lang og hadde en omkrets på nesten tre meter, opplyser Hooked.

Blant de største fangstene

Ifølge nettstedet er dette den tredje største fisken som er tatt på stang i verden, kun slått av verdensrekorden på hvithai (1208 kilo) fra 1959 og verdensrekorden på håkjerring (1099 kilo) fra 2013.

Etter å ha blitt målt, ble håkjerringen sluppet fri igjen. Vektestimatet er ifølge hooked.no basert på målene.

Håkjerring

Håkjerringa er en storvokst hai i håkjerringfamilien. Den kan bli over sju meter lang og veie over ett tonn, selv om dette er sjelden.

Den er observert på 2200 meters dyp, men er vanligst å finne mellom 200 og 600 meters dyp.

Håkjerringa vokser meget langsomt; det er angitt en vekstrate på cirka én cm per år.

Håkjerringa er det lengstlevende virveldyret vi kjenner. Ifølge forskere kan den bli 392 år (med en usikkerhet på ± 120 år).

Det rapporteres ofte om stor håkjerring fanget på sportsfiskeredskap. Størrelse på mange av disse individene måles mens fisken fortsatt er i vannet, og vekten blir deretter beregnet. Dette gjelder blant annet en håkjerring tatt på stang i Nedstrandsfjorden i 2013. Vekten ble beregnet til 1099 kg. Slike vektanslag er belagt med stor usikkerhet.

Kilde: Store norske leksikon