- UiT gjør meg til en bedre landslagstrener

INNHOLDSRIKT 2016? Landslagstrener Per-Mathias Høgmo intervjues av TV2s Egil Pettersen etter sin festtale på UiTs årsfest fredag. I 2016 skal Høgmo etter planen levere egen doktorgradoppgave ved UiT, samtidig som han forhåpentligvis leder Norge i EM i fotball.

INNHOLDSRIKT 2016? Landslagstrener Per-Mathias Høgmo intervjues av TV2s Egil Pettersen etter sin festtale på UiTs årsfest fredag. I 2016 skal Høgmo etter planen levere egen doktorgradoppgave ved UiT, samtidig som han forhåpentligvis leder Norge i EM i fotball.

Artikkelen er over 4 år gammel

Per-Mathias Høgmo håper å levere doktorgradsoppgave og norsk plass i fotball-EM i 2016.

DEL

Fredag var Høgmo festtaler under UiTs årsfest i teorifagsbygget. Selv jobber han med egen doktorgradoppgave, som han etter planen skal levere i 2016.

- Jeg jobber på halv tid med den nå, og følger jeg tidsplanen er jeg ferdig våren 2016. For meg kjennes det godt å være en del av det akademske miljøet, og føler tilhørighet til det. Jeg er opptatt av kunnskap og det å være i et tverrfaglig miljø hvor man kan hente kompetanse fra ulike fagretninger er utrolig utviklende og givende, sier Høgmo.

- Gjør dette deg bedre som landslagstrener?

- Ja, det vil jeg si. For meg, som spillerne, handler det om å utvikle seg som menneske, ikke bare isloert som fotballtrener, og det gjør jeg i denne type omgivelser, sier Høgmo.

Han mener hovedtrenerjobben i toppfotballen i dag gjør at behovet for kunnskap større.

- Det er jo en topplederjobb, hvor du blir mål på resultater fra uke til uke. Du leder spillere og støtteapparat med tunge fagfolk, innenfor medisin, teknologi, psykologi, treningslære og så videre. Det å lede denne typer grupper blir mer og mer sentralt. Fagkompetanse, ledelse og tilstedeværese er de tre viktige områdene. Det prøver jeg å belegge i mine doktorgradsavhandlinger, sier landslagssjefen.

- For meg henter jeg inspirasjon og kunnskap her, som jeg drar med meg inn i landslagstrenerjobben. I TIL var det utrolig relevant, og man samarbeider med folk med høy kompetanse innenfor forskjellige områder, som man drar inn i prestasjonsgruppa. Vi sprengte nye grenser innenfor mental trening, teknologi og medisin. Dette er fremtiden. Portugal og Tyskland er de ledende nasjonenene på samarbeid mellom toppfotball og akademier i dag, sier Per-Mathias Høgmo.

Glad for tøff matching

Hovedjobben er å lede Norge til EM i Frankrike i 2016. Det blir vanskelig, i kvalikgruppe med Italia, Kroatia, Malta, Aserbajdsjan og Bulgaria.

- For landslaget er EM neste mål. Vi er godt i gang med forberedelsene, med en god kamp mot Tsjekkia sist (2-2). Jeg ser at spillerne vokser i hverdagene sine ute i Europa, og at det vokser frem spennende spillere her hjemme. Det er selvfølgelig en tøff gruppe, men det er mulig, mener Høgmo.

- Vi velger å matche oss tøft. Vi møter Frankrike og Russland i treningskamper nettopp for å komme på det nivået vi ønsker så fort som mulig.

Og er tro mot filosofien han alltid har fulgt, med å matche lagene sine mot enda bedre lag.

- Ja, det har jeg hatt suksess med siden jeg begynte min trenerkarriere i TUIL. Da dro vi til Bulgaria på treningsleir, og møtte god motstand. Det er noe av det viktigste man kan gjøre, å matche seg mot de beste. Man må vite hvor referansenivået er, sier Høgmo.

Lover toppmøte til høsten

Og røper at Norge møter en ny stormakt i fotball i løpet av 2014. Men vil ikke ut med hvilken.

- Forbundet er fantastisk, med dyktige folk. Vi har et godt nettverk internasjonalt. Vi får en god motstander i september før kampen mot Italia. Det er ikke offentliggjort, men jeg er veldig fornøyd. Det blir et veldig bra lag, smiler Høgmo.

I EM i 2016 er antall lag økt fra 16 til 24. Men Høgmo vil ikke love sluttspill.

- Glem ikke i historien. Vi har ikke vært i sluttspill på 15 år, og Norge har kun vært i tre sluttspill siden andre verdenskrig. Det er status. Vi må jobbe veldig, veldig hardt, på alle nivåer i norsk fotball, for å lykkes. Dette er ikke noe one-man-show for en landslagssjef. Jeg skal forvalte mitt pund på best mulig måte, men det er summen av den jobben som gjøres på grasrota, tvers gjennom organisasjonen, som landslaget ska speile til enhver tid, sier Per-Mathias Høgmo.

Som var glad for tilliten som festtaler på UiTs årsfest.

- Det er veldig inspirerende å komme hit på årsfesten, hvor man feirer universitetets tilblivelse, som har vært viktig for byen og regionen. Det å kunne feire doktorander og prisvinnere, og se hvilke gode prestasjoner som gjøres på UiT internasjonalt, er både lærerikt og motiverende, sier Høgmo.

Artikkeltags