Thomas Robertsen (39) fra Tromsø er en av spydspissene i satsingen frem mot sjakk-OL i 2014. Som leder i eliteutvalget i sjakkforbundet har han i de siste årene holdt mest på dette den siste tiden, men hi forrige uke gjorde han comeback etter nesten to års fravær.

Det viste seg å gå over all forventning, selv om oppladningen nok ikke var den ultimate.

- Jeg var i Italia for å både spille en turnering, men også for å besøke min gode venn Kristian Bjørnsen og spille sjakk med ham. Dagen før jeg skulle spille mot stormesteren Miroljub Lazic klarte imidlertid Kristian å lokke meg 'ut på galleien', og et glass vin ble til ganske mange flere, forteller han.

Jobbet med å holde hodet over bordet

Det var derfor en noe redusert Robertsen som satt seg ned for å møte en svært sterk motstander (Lazic har en rating på 2476, Robertsen har en rating på 2242, journ. anm.).

- Den første halve timen hadde jeg utfordringer nok med å holde hodet oppreist over brettet, så det var nok ikke en optimal oppladning, sier han med en liten latter.

Likevel klarte Robertsen å overraske stormesteren, til tross for at i begynnelsen tilsynelatende spilte som en amatør.

- Jeg fant ut at det var best å få dette overstått så fort som mulig, så jeg gjorde en litt rar 'gambit' (en åpning, journ. anm.) jeg har prøvd før.

Ser ut som et rart trekk, men

Allerede i det femte trekket ofret han en bonde - tilsynelatende grunnet svakt spill. Men det lønnet seg.

- Det ser nok ut som et veldig rart trekk, og det er nok ikke et trekk eliten innen sporten ser så ofte. Det er nok litt 'asfaltsjakk', men han gikk på den.

Resultatet av det uventede trekket ble at at Robertsen vant etter kun 28 trekk. Noe som er utklassing i denne sammenhengen.

Ifølge Nettavisens sjakkekspert er imidlertid Robertsen ikke den første nordmannen som har suksess med akkurat dette trekket.

- Det er noe av en norsk spesialitet. Torbjørn Ringdal Hansen (en av kandidatene til OL-laget) brukte samme oppskrift da han tok napp i stormestertittelen, sier Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen.

Hadde annen stormester i kne

Det hører med til historien at Robertsen i et senere spill i turneringen også hadde en annen stormester i kne, men denne gangen gikk han på en smell.

- Da spilte jeg nok litt for overmodig etter hvert.

Til slutt havnet Robertsen på 16. plass i turneringen i Milano. Ikke så ille til å være første turnering på dette nivået på nesten to år.

Vel hjemme i Tromsø er oppmerksomheten knyttet opp mot det kommende sjakk-OL. Robertsen finner likevel tid til å være med på å arrangere sjakkcafè hver mandag på Cafè Circa.

- Det har kommet i stand i samarbeid med Kjersti Vikør, og er åpen for alle interesserte, forteller han.

Her kan du spille gjennom partiet til Robertsen mot Lazic, samt se kommentarer.