Norsk tillit til IOC på bunnivå

Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg under presentasjonen av Oslos 2022-søknad i forbindelse med lekene i Sotsji. Organisasjonen har en svært tynnslitt tillit i den norske befolkning, ifølge en meningsmåling utført av InFact for Nordlys.

Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg under presentasjonen av Oslos 2022-søknad i forbindelse med lekene i Sotsji. Organisasjonen har en svært tynnslitt tillit i den norske befolkning, ifølge en meningsmåling utført av InFact for Nordlys. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Bare tre prosent av befolkningen har full tillit til OL-lederne. Verken Jacob Lund eller Truls Dæhli er overrasket.

DEL

InFact gjennomførte tirsdag en meningsmåling for Nordlys, der det blant annet kom frem at det norske folk sier et klart nei til at Oslo skal arrangere OL i 2022.

Respondentene ble også spurt om hvilken tillit de har til den internasjonale olympiske komité, IOC.

OL-lederne har vært i vinden under Sotsji-lekene, spesielt har Gerhard Heiberg møtt mye motbør i Norge etter at han var kritisk til langrennsjentenes bruk av sørgebånd til ære for Astrid Uhrenholdt Jacobsens avdøde bror - og stemplet nordmenn som "litt arrogante".

Spesielt sørgebåndsaken fikk Nordlys' kulturredaktør Lasse Jangås til å tenne på alle plugger, og hans kommentar har gått som en farsott etterpå.

Om Heibergs uttalelser har vært utslagsgivende for det norske folks tillit til IOC skal vi ikke slå fast, men det kommer tydelig frem at IOC ikke er en organisasjon som står veldig høyt blant Norges befolkning.

På spørsmålet "Hvor stor tillit har du til IOC?" fikk respondentene velge på en skala fra 1 (svært liten tillit) til 5 (svært stor tillit) - i tillegg til valgmuligheten "vet ikke".

Totalt i hele landet har 20,7 prosent svart at de har svært liten tillit til komiteen, og 42,2 prosent har plassert seg i de to laveste svarbolkene.

De som har vært positive til IOC, altså valgt en av de to høyeste graderingene, er til sammen ikke mer enn 9,6 prosent. Bare 3,1 prosent oppgir at de har svært stor tillit til IOC.

Geografisk sett er det i Nord-Norge svarene er mest polariserte. I nord har 28,4 prosent svart at de har svært liten tillit, og totalt ligger over halvparten av svarene i de to nederste kategoriene.

Samtidig er det 1,1 prosent i den nordligste landsdelen som oppgir at de har svært stor stillit til IOC og den jobben de gjør.

Dæhli og Lund: - Ikke overrasket

To profilerte idrettslige meningsbærere om idrett, tidligere sponsorsjef Jacob Lund og VG-kommentator Truls Dæhli, mener tallene er som forventet.

- Jeg tror grunnen til at mange enten ikke har tillit eller ikke har noen oppfatning er at det er en organisasjon så fremmed fra norsk kultur og tenkemåte. Det er et udemokratisk system som plukker sine etterfølgere og iverksetter lover og ordninger som må aksepteres av søkerlandene. De ligger utenfor alt av norsk, demokratisk tenkesett, sier Lund til Nordlys.

VGs Truls Dæhli henger seg på den forklaringen.

- Jeg synes ikke dette er overraskende i det hele tatt. Det som skjer nå i forbindelse med dette OL har bare forsterket en del gamle fordommer om IOC - at tida står stille i en organisasjon som lenge har trengt en sterk fornyelse, sier Dæhli.

- Jeg tror heller ikke dette er et norsk fenomen. Jeg tror IOC sliter med sitt omdømme og å bli tatt på alvor, spesielt i vestlige demokratier.

- Hva må endres for at tilliten til IOC skal vokse?

- Det er et langt større spørsmål, men de må se på hele organisasjonen. De endringene som har blitt gjort er ikke tilstrekkelig til at IOC har blitt en mer moderne og transparent organisasjon som man har tillit til. Jeg tror heller ikke det skjer før dette kommer opp på et høyt politisk nivå, og det blir lagt press på IOC. Det har vi sett kan skje for eksempel i antidopingarbeidet, sier Truls Dæhli til Nordlys.

Artikkeltags