I Tromsø er man i harnisk over at sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson jobber hardt for å legge Magnus Carlsens VM-kamper til Norge.

Aftenposten skrev denne uka at Jansson «jobber natt og dag» for å få duellen Carlsen-Anand til Norge i november.

– Jeg både håper og tror at det er noen som ser hvilke muligheter det ligger i å arrangere dette i Norge, sier Aulin-Jansson til avisen, og siteres også på at et vinnende bud bør ligge mellom 30 og 50 millioner kroner for å få arrangementet.

Saken og uttalelsene får det til å koke i Tromsø.

Der er det mange som ikke skjønner hvorfor sjakkpresidenten, som fortsatt sitter som nestleder for sjakk-OL, jobber hardt for VM-kamper på norsk jord når OL sliter med å komme i mål økonomisk.

– Nærmest skandaløst

Tromsømannen Thomas Robertsen, som sitter som leder i forbundets eliteutvalg, er en av dem.

– Jeg ser den jobben alle her oppe legger ned hver dag for OL. At sjakkforbundets president da drar i en annen retning er oppsiktsvekkende. Det virker som om han prøver å torpedere OL, sier Robertsen.

– OL er det største arrangementet noensinne i sjakk-Norge. Jeg mener at alle ressurser burde settes inn på det. Jeg er usikker på hva presidenten mener, dette virker som en merkelig prioritering, fortsetter han.

Leder Jan Sigmund Berglund i Tromsø Sjakklubb, som også sitter i OL-organisasjonen, slutter seg til det.

– Vi har alle her oppe ergret oss over dette. Det er nærmest skandaløst, mener han.

– Dette vil stjele fokus, ikke minst økonomisk. Det er jo ingen hemmelighet at sjakk-OL er på jakt etter sponsorer. Jeg og fryktelig mange andre lurer på hvordan sjakkpresidenten kan jobbe natt og dag for å skaffe sponsorer til et konkurrerende arrangement. Alle er rystet i sjakkmiljøet her, sier Berglund.

– Ikke konkurrerende

Sjakkpresidenten avviser kritikken som kommer nordfra.

– Jeg ser ikke på disse arrangementene som konkurrerende, og jeg har vært klart og tydelig på at dette ikke skal gå ut over OL. Når vi har en verdensmester, ville det vært rart om ikke forbundet jobbet for å legge kampene til Norge, sier Aulin-Jansson til Nordlys.

Han vil modifisere utsagnet fra Aftenposten om at han jobber dag og natt for VM-kampene, der fristen for å legge inn bud går ut 30. april.

– Det er nok en mild overdrivelse, og jeg vil ikke ødelegge noe for OL. Min samvittighet er ren, sånn sett, sier han.

Han omtaler VM-kampene og OL som to vidt forskjellige saker.

– Skulle vi fordi vi arrangerer OL glemt alt annet, tror jeg det er en enda større synd. Jeg tror heller to store hendelser kan bygge hverandre opp.

– Og hvis de stiller spørsmål ved lojaliteten til sjakkforbundet, er det ganske tåpelig, avslutter Jøran Aulin-Jansson.