Mysteriet Burfjord IL

Gode skitradisjoner: Burfjord IL får stadig vekk fram gode skiløpere. Vi har prøvd å finne ut hvorfor. Her er årets stafettlag i NM som ble nummer 13: Bjørn-Thomas Nygaard, Andreas Nygaard og Eirik Farstad.

Gode skitradisjoner: Burfjord IL får stadig vekk fram gode skiløpere. Vi har prøvd å finne ut hvorfor. Her er årets stafettlag i NM som ble nummer 13: Bjørn-Thomas Nygaard, Andreas Nygaard og Eirik Farstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hvorfor er ei bygd med 600 innbyggere dominerende i langrenns-Troms?

DEL

På NM-stafetten ble Burfjord?IL det beste laget fra Troms med en imponerende 13. plass. Forrige fredag ble Andreas Nygaard fra Burfjord IL norgesmester i U23-klassen, og i går hadde klubben to løpere (Bjørn-Thomas Nygaard og Andreas Nygaard) inne blant de 20 beste i norgescupen i Alta, med henholdsvis 10. og 20. plass. De var med det de to beste fra Troms. I tillegg fortsatte førsteårssenioren Eirik Farstad sin fine utvikling med å bli nummer 44, ny bestenotering. Idrettslaget har hele 350 medlemmer, altså over 50 prosent av befolkningen.

Tatt i betraktning at bygda bare har 600 innbyggere, er det en solid prestasjon. Men hva er det som får en så liten bygd til å utmerke seg såpass mye?

– Det har alltid vært tilrettelegging for dem som går på ski. Løypene er gode, vi har hatt gode lokale smørere og foreldre har stilt opp for barna våre. Noen har ofret store deler av fritiden sin for Burfjord IL. Hallgeir Frantzen må spesielt nevnes som aktiv bidragsyter som trener og smører for laget i mange år, forklarer leder i skigruppa i Burfjord?IL, Jorunn Farstad.

Onsdagsrennene avgjørende

Farstad mener de tradisjonsrike onsdagsrennene danner grunnlaget for rekrutteringen av løpere.

– Det har vært en avgjørende rekrutteringsarena og samlingsplass for unge skiløpere som vil konkurrere og ha det gøy.

Ildsjelen Dag Åsmund Farstad kjører utallige kilometer i løypemaskinen i uka, uten å ta ei krone i betaling. Det har han gjort i over 20 år.

– Det har bestandig vært en kultur for å stille opp for idrettslaget. Når vi ønsker å få ting gjort, stiller bygda opp og hjelper. Skimiljøet er godt forankret i lokalmiljøet med en kommune som aktiv legger rammer rundt satsingen. Å få etablert et godt skimiljø har vært en lang jobb med mange dugnadstimer, men vi har fått høstet fruktene av innsatsen, sier Dag Åsmund Farstad.

Kaasen-fortellingen

Dag Åsmund Farstad setter også skimiljøet i et historisk perspektiv hvor noen løpere har satt stort preg på bygda, og forteller en historie som ofte går igjen i Burfjord.

– Birger Kaasen måtte for vel 60 år siden sammen med to klubbkompiser gå på ski fra Burfjord til Langfjordbotn for å ta båt til NNM i Alta. Birger vant distansen på 30 km og etterpå gikk han rett hjem over fjellet til Burfjord, en avstand på drøyt 60 kilometer.

– Stolt over Burfjord

Carina Olset fra Burfjord var tidligere en meget habil langrennsløper. Nå jobber hun i NRK-sporten.

– Når jeg var liten lå det helt naturlig for oss at vi skulle gå på ski.?Det er en del av kulturen i Burfjord, og det er fantastiske ildsjeler i bygda som sørger for at man har gode forutsetninger, er Olsets forklaring på fenomenet.

Gjennom sin jobb i NRK har hun gitt Torgeir Bjørn (Kommentator under NM) flere innspill om Burfjord IL, og følgelig ble idrettslaget ofte nevnt under NM-stafetten. – Jeg er stolt over at jeg kan bidra til å sette Burfjord på kartet, sier Olset.

Moberg lurte også

Men det er ikke bare Nordlys-sporten som har undret seg over Burfjords genuine langrennsinteresse. Noen år tilbake sa Asgeir Moberg følgende som speaker under et kretsmesterskap i langrenn:

– Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å få seks kretsmestere fra et veikryss som tar 300 meter å passere. Moberg har unektelig et poeng.

Og i helga fikk «veikrysset» også en norgesmester. Han heter Andreas Nygaard.

Artikkeltags