Massebrudd for Troms

Eventyrer Lars Monsen gir gode råd til kjæresten Nina Skramstad før start.

Eventyrer Lars Monsen gir gode råd til kjæresten Nina Skramstad før start.

Artikkelen er over 12 år gammel

35 minusgrader ut fra start ble til slutt for mye for Troms-løperne i Finnmarksløpet. Sju av ti fra Troms brøt 500-kilometeren. Bjørn Klubnes fra Nordreisa var en av dem.

DEL

Da målgangen gikk på 500-kilometeren i Finnmarksløpet tirsdag, var det uten Troms-utøvere i teten. Og nesten uten Troms-utøvere over målstreken.

I tur og orden måtte følgende kjørere se seg nødt til å bryte:

* Aslak Prestbakmo, Øverbygd – brøt på andre stasjon i Skoganvarre.

* Olav Henke, Alapmoen – brøt på andre stasjon i Skoganvarre.

* Terje Hilmarsen, Bardu – brøt på fjerde stasjon i Karasjok.

* Odd-Johan Movinkel, Bardu – brøt på fjerde stasjon i Karasjok.

* Tore Figenschau, Signaldalen – brøt på fjerde stasjon i Karasjok.

* Vidar Løkeng, Malangen – brøt på fjerde stasjon i Karasjok.

* Bjørn Klubnes, Nordreisa – brøt på femte og nest siste stasjon i Jergul.

I går hadde bare to kjørere fra Troms kommet i mål på den korteste distansen – Stein Johnsen fra Nordreisa på en 10. plass og Geir Wang fra Storslett på en 12. plass.

Tromsdalingen Kent-Gjøran Svendsen var fortsatt ute i sporet, ifølge resultatservicen til Finnmarksløpet.

– Kulda ble påkjenning

Tidlig i går ville ingen på pressesenteret spekulere i årsaken til at totalt 20 – sju av dem fra Troms – måtte bryte 500-kilometeren.

Utøverne selv forteller imidlertid sin historie.

– Jeg måtte sette ut lederhunden allerede i Karasjok. Hundene har også hatt diaré og vært dehydrerte. Jeg hadde vel fem hunder å starte ut fra Jergul med, og da valgte jeg heller å bryte – av hensyn til hundene, sier Bjørn Klubnes, som mener kulda hadde mye å si.

– Det har vært en vesentlig årsak. Kulda ble en påkjenning for hundene, sier han.

Klubnes har få forklaringer på mannefallet i Troms-leiren.

– Det må være tilfeldig. Alle har trent godt. Men mange har kjørt med unge hunder – det er mulig det ligger litt forklaring i det, sier Nordreisa-kjøreren.

Påpakning fra veterinær

Også Terje Hilmarsen fra Bardu forteller at kulda ble utslagsgivende.

– Frosten tok nesten knekken på hundene. To ble ganske skada. Lederhunden min fikk lungebetennelse, og en annen fikk forfrysning. Da sto jeg igjen med seks hunder og valgte å bryte, forteller Hilmarsen, som nå har de to syke hundene liggende på vaskerommet for å varme seg.

– Jeg hadde jo personlig håpet at det skulle bli kaldt, men jeg var kanskje ikke godt nok forberedt for hundenes del. Jeg fikk også påpakning fra veterinær underveis om å kjøre med sokker på hundene. Det er ikke noe jeg har trent på, forteller Hilmarsen videre.

Bardu-kollega Odd-Johan Movinkel fikk brudd i foten på en hund i en nedoverbakke. Ellers meldes det ikke om flere alvorlige skader.

PS! Erle Frantzen fra Ulnes vant til slutt 500-kilometeren foran Arne Liaklev (Tronhus) og Lars Monsens kjæreste Nina Skramstad.

Artikkeltags