Gå til sidens hovedinnhold

Massebrudd for Troms

Artikkelen er over 15 år gammel

35 minusgrader ut fra start ble til slutt for mye for Troms-løperne i Finnmarksløpet. Sju av ti fra Troms brøt 500-kilometeren. Bjørn Klubnes fra Nordreisa var en av dem.

Da målgangen gikk på 500-kilometeren i Finnmarksløpet tirsdag, var det uten Troms-utøvere i teten. Og nesten uten Troms-utøvere over målstreken.

I tur og orden måtte følgende kjørere se seg nødt til å bryte:

* Aslak Prestbakmo, Øverbygd – brøt på andre stasjon i Skoganvarre.

* Olav Henke, Alapmoen – brøt på andre stasjon i Skoganvarre.

* Terje Hilmarsen, Bardu – brøt på fjerde stasjon i Karasjok.

* Odd-Johan Movinkel, Bardu – brøt på fjerde stasjon i Karasjok.

* Tore Figenschau, Signaldalen – brøt på fjerde stasjon i Karasjok.

* Vidar Løkeng, Malangen – brøt på fjerde stasjon i Karasjok.

* Bjørn Klubnes, Nordreisa – brøt på femte og nest siste stasjon i Jergul.

I går hadde bare to kjørere fra Troms kommet i mål på den korteste distansen – Stein Johnsen fra Nordreisa på en 10. plass og Geir Wang fra Storslett på en 12. plass.

Tromsdalingen Kent-Gjøran Svendsen var fortsatt ute i sporet, ifølge resultatservicen til Finnmarksløpet.

– Kulda ble påkjenning

Tidlig i går ville ingen på pressesenteret spekulere i årsaken til at totalt 20 – sju av dem fra Troms – måtte bryte 500-kilometeren.

Utøverne selv forteller imidlertid sin historie.

– Jeg måtte sette ut lederhunden allerede i Karasjok. Hundene har også hatt diaré og vært dehydrerte. Jeg hadde vel fem hunder å starte ut fra Jergul med, og da valgte jeg heller å bryte – av hensyn til hundene, sier Bjørn Klubnes, som mener kulda hadde mye å si.

– Det har vært en vesentlig årsak. Kulda ble en påkjenning for hundene, sier han.

Klubnes har få forklaringer på mannefallet i Troms-leiren.

– Det må være tilfeldig. Alle har trent godt. Men mange har kjørt med unge hunder – det er mulig det ligger litt forklaring i det, sier Nordreisa-kjøreren.

Påpakning fra veterinær

Også Terje Hilmarsen fra Bardu forteller at kulda ble utslagsgivende.

– Frosten tok nesten knekken på hundene. To ble ganske skada. Lederhunden min fikk lungebetennelse, og en annen fikk forfrysning. Da sto jeg igjen med seks hunder og valgte å bryte, forteller Hilmarsen, som nå har de to syke hundene liggende på vaskerommet for å varme seg.

– Jeg hadde jo personlig håpet at det skulle bli kaldt, men jeg var kanskje ikke godt nok forberedt for hundenes del. Jeg fikk også påpakning fra veterinær underveis om å kjøre med sokker på hundene. Det er ikke noe jeg har trent på, forteller Hilmarsen videre.

Bardu-kollega Odd-Johan Movinkel fikk brudd i foten på en hund i en nedoverbakke. Ellers meldes det ikke om flere alvorlige skader.

PS! Erle Frantzen fra Ulnes vant til slutt 500-kilometeren foran Arne Liaklev (Tronhus) og Lars Monsens kjæreste Nina Skramstad.