Gå til sidens hovedinnhold

Løper for frigjøring

Artikkelen er over 7 år gammel

Salah Ameidan (31) løper for mer enn egen løpesuksess. Han mener å vinne MSM i Tromsø hjelper frigjøringskampen til hjemlandet Vest-Sahara.

31-åringen ankom Tromsø i går, der han er invitert av Støtteforeningen for Vest-Sahara til å delta i MSM og fronte frigjøringssaken. Deler av landet, som vil ha egen uavhengighet, har siden 1975 vært under militær okkupasjon av Marokko.

– Jeg er født og oppvokst under okkupasjon, det er noe jeg aldri unner noen mennesker å oppleve. Vest-Sahara er den den siste kolonien i Afrika, og er et land som opplever at naturressursene plyndres hver dag. Budskapet mitt er å sette fokus på saken gjennom løping. Gjennom å vinne løp og markere meg får jeg oppmerksomhet rundt saken. Det er min plikt og mitt fredelige våpen i frigjøringskampen, sier Salah Ameidan til Nordlys, via tolk Sara Nes fra Støtteforeningen forVest-Sahara.

Mistet broren

Han ble tatt ut på marokkansk ungdomslandslag i sine ungdomsår. I 2003 valgte han å løpe først over målstreken under et løp i Marseille i Frankrike med Vest-Saharas flagg, for å vise sin støtte til uavhengighetskampen. Etter det har han bodd i Frankrike som politisk flyktning.

– Det er forbundt for meg å returnere etter det. Enten må jeg erklære at jeg ikke støtter Vest-Sahara, ellers kommer jeg aldri inn igjen. Og det at navnet mitt har blitt kjent gjør at familien min lider. De mister jobber og settes under press fra myndighetene, sier Ameidan, som ikke har kunnet besøke familien siden 2003.

Han mistet lillebroren for halvannet år siden, i Frankrike.

– Myndighetene i Frankrike sier det var en ulykke. Jeg har bedt om å få se bilder fra overvåkningskameraene der det skjedde, men får ikke. Fortsatt venter jeg på konklusjon rundt etterforskningen. Jeg tror ikke det var en ulykke. Jeg får stadig trusler, og Marokko har tilbudt meg mange penger for å legge ned kampen, sier Ameidan.

Overlever av løping

Han lever nå av prispengene han vinner i forskjellige løp.

– Jeg kunne valgt et mye behageligere liv. Men jeg trenger ikke så mye. Jeg klarer meg. Det viktigste for meg er at Vest-Sahara skal bli fri, og gjør alt jeg kan for å hjelpe til med det.

I Tromsø håper han å komme først over målstreken.

– Min personlige rekord er på 28 minutter og 53 sekunder. Men de siste årene har bekymringer rundt familien gjort at jeg ikke har så mye fokus på løping som før. Jeg håper å løpe på rundt 30 minutter og 30 sekunder. Jeg har aldri løpt så langt nord før, og likte tanken med lys hele døgnet, sier Salah Ameidan.

Kommentarer til denne saken