Mens vinden uler over de sibirske stepper står den norske kulturministeren Anniken Huitfeldt, Tromsø-ordfører Arild Hausberg, den norske sjakkpresidenten og flere andre i kø for å snakke med alle de som betyr noe i sjakkverden.

Den som tror dette kun er et miljø med snille nerder som vil konsentrere seg over intelligensspillet foran noe annet, tar feil. Her er det knallharde maktkamper som går like hett for deg som det er varmt innomhus i den sibirske oljebyen Khanty Mansisk.

Tett kamp

Helt inn i det siste tør ingen spå om det er Tromsø eller feriebyen Albena utenfor Varna i Bulgaria som stikker av med seieren lørdag etter lunsj lokal tid.

- Jeg tror vi vinner, men det blir tettere enn hva noen liker, sier president i Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson.

Han stresser videre til et nytt møte med delegaten fra ett av de 150 stemmeberettigede landene som deltar på kongressen.

- Nå er alle stemmer viktige, slår han fast.

I mens er ordfører Hausberg bekymret over ryktene som spres om Tromsø.

- De sier at det er dyrt å komme seg til Tromsø og kaffen koster 5 euro og pilsen 10. Hvis det er dette som skal avgjøre så må vi finne svar på slike motforestillinger som spres om Tromsø, sier Hausberg.

En sjanse

Ingen av de som er i den norske delegasjonen tror at det kommer en ny sjanse om to år.

- Dette er en sjanse i livet. Vi har muligheten og støtten fra myndighetene nå, sier Morten Sand som er internasjonal rådgiver for Tromsø 2014.

Advokaten og sjakktoppen internasjonalt jobber uten stans med nye møter og nye hender kulturminister skal trykke.

Og han får støtte hjemme i Tromsø også.

- Går det ikke nå, blir det nok ikke noe. Da velger man nok å feire norsk sjakks 100-årsjubileum på en annen måte, sier leder i Tromsø Sjakklubb, Jan Sigmund Berglund.