I godt selskap

ÅRETS NORDLENDING: Ailo Gaup er av Nordlys' lesere kåret til «Årets Nordlending». Gaup har i tillegg blitt «Årets Nordnorske Idrettsnavn» to ganger - i 2002 og i år.

ÅRETS NORDLENDING: Ailo Gaup er av Nordlys' lesere kåret til «Årets Nordlending». Gaup har i tillegg blitt «Årets Nordnorske Idrettsnavn» to ganger - i 2002 og i år. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Ailo Gaup ble «Årets Nordnorske Idrettsnavn». Nå er han i tillegg kåret til «Årets Nordlending».

DEL

«Årets nordlending» Ailo Gaup (28), verdensmester sammenlagt i Freestyle Motocross i år, er sammen med vintersportslegendene Vegard Ulvang og Fred Børre Lundberg den eneste utøveren som har blitt kåret til «Årets nordnorske idrettsnavn» to ganger i Nordlys. Nå er FMX-esset kåret til «Årets Nordlending» også!

– Jeg setter utrolig stor pris på dette. Det er stort at det er andre som legger merke til hva jeg gjør. FMX er ikke akkurat idretten du velger hvis du vil ha oppmerksomhet her i landet, da må du gå på ski eller spille fotball, sier Ailo Gaup til Nordlys.

Solid støtte

Vi møter finnmarkingen hjemme på Kongsberg. Han fleiper mye, og liker å gi inntrykk av at han har en avslappet holdning til liv og idrett.

Men Ailo Gaup er en toppidrettsutøver seriøs som noen. Og en verdensmester står aldri alene. Her er laget bak FMX-eneren.

  • Familien. Foreldrene Mikkel Gaup og Laila Stien, samt storesøster Ellen Anna Gaup er Ailos viktigste støttespillere. Tar seg av det meste rundt administreringen rundt hans aktive karriere.
  • Jan Kvalheim. Den tidligere sandvolleyball- og volleyballproffen jobber i firmaet Sportsavings. Tar seg av medierådgivning, sponsorarbeid og fungerer som rådgiver, som han også er for blant andre Liverpool-proffen John Arne Riise.
  • Olympiatoppen. Gaup benytter seg av tilbudene han får ved Toppidrettssenteret, både lege, fysioterapeut og mentale trenere.
  • Arne Steen. Idrettsadvokat, tar seg av økonomiske spørsmål. Gaup skatter til flere land som følge av prispengene har vinner i utlandet.
  • Roy Snellingen. Trener. Tidligere toppkjører innefor motorsport, nå lærer ved Norges Toppidrettsgymnas.
  • Eget management i USA. Tar seg av sponsorarbeid, billettbestillinger, logistikk og tilrettelegging i USA.
  • Mekanikere. Totalt fire i tallet, fordelt på ulike selskaper.

Jordnær

Laget rundt Gaup gjør det lettere å konsentrere seg om det han skal gjøre, nemlig vågale triks med motorsykkelen.

Finnmarkingen flyttet til Kongsberg da han begynte på NTG. Siden har han blitt boende.

– Jeg fikk meg dame og trivdes. Det er gode treningsmuligheter og et bra motocrossmiljø her, sier Gaup.

Nå er han singel, men treningsmulighetene er blitt gradivs bedre på anlegget han har bygd seg på Lampelandet. Med lastebil, container, heisekran og skumbasseng har det anseelig verdi.

– Fremfor alt har jeg tonnevis på tonnevis med jord. Jeg har mye vedlikehold, og må leie inn entreprenørselskaper til å prepare anlegget, smiler Gaup, som har spesialbestilt jord fra et annet sted i Norge.

– Jordsmonna her er ikke riktig.

Amerika for sine føtter

Jula feirer han hjemme hos foreldrene i Alta. Etter nyttår starter han forberedelsene for fullt til en ny sesong.

– Jeg var lenge ute foran denne sesongen, og i de første konkurransene havnet jeg blant de siste. Jeg trodde ikke så mye på at jeg skulle vinne sammenlagt, og hadde egentlig gitt opp håpet da jeg brakk hånda i høst, sier 28-åringen.

Han gikk likevel til topps. En bragd han håper å kopiere til neste år.

– Det er målet, samt å gjøre det enda bedre i USA. X Games er stort der, sier Gaup.

Som merker en gradvis økende kjendistilværelse.

– Jeg fikk bakoversveis i USA en gang. Vi trente i Pennsylvania, en skikkelig Amish-stat, og det kom en liten gutt og spurte om jeg var Ailo Gaup. Det var jævlig rått, humrer Ailo Gaup.

Artikkeltags