– En utrolig nedtur, og en merkelig opplevelse. Jeg hadde full kontroll. Alt stemte i et terreng som passet meg veldig bra. Hadde vel løpt i litt over to og en halv time, og ledet ved alle meldeposter underveis, forteller Gjermund Hanssen.

Halvannen kilometer før mål var avstanden, ifølge Hanssen, ned til mesteren Håvard Tveite fra Ås over minuttet. Han hadde tre minutter på Haldens Øystein Kristiansen, som tok sølvet Hanssen var så nær mål at han hørte speakeren – og han hadde i realiteten NM-gullet i lomma.

Dehydrering
Men så startet marerittet.

– Jeg sprakk som en ballong. Jeg ble svimmel, fikk synsforstyrrelser og klarte ikke å lese kartet ordentlig. Forsøkte å sette meg ned i lyngen, å spise litt blåbær – men det ble ikke særlig bedre. Jeg klarte ikke å tyde kartet, en utrolig pussig opplevelse.

– Hva skyldes smellen?

– Jeg tror det skyldes dehydrering, at kroppen ikke fikk nok væske underveis i løpet. Det var steikende sol i Ålen i Trøndelag og temperaturen i skyggen lå 25-30 grader. Jeg drakk selvsagt underveis, men gulpet opp en del. Kombinert med at man presser kroppen ganske tøft over flere timer, sa det plutselig bare stopp.

«Leteaksjon»
Inne i målområdet skjønte ingen hva som hadde skjedd med løpets suverene leder.

– Det ble sendt ut folk for å finne meg, forteller Hanssen.

Men han ville ikke bryte. Mer eller mindre i ørska gikk han fram og tilbake i terrenget for å finne de tre siste postene.

– Jeg surra rundt, gikk fram og tilbake uten å bruke kartet. Det klarte jeg fortsatt ikke å lese.
Hanssen brukte en time på de siste 1500 meterne. Han endte til slutt på 33. plass – over en time bak vinneren.

– Jeg fikk masse sympati i målområdet, men det er klart dette uansett føltes som en stor nedtur. Jeg var i ferd med å fullføre et klasseløp. Jeg kunne vunnet en stor seier. Dette var min store sjanse, sier Hanssen.

Trøbbel med å lese avisen
Lørdag kveld slappet han av på svigerforeldrene hytte.

– Har fortsatt problemer med å lese avisen, men jeg regner med at dette går seg til i løpet av et par dager, sier mannen som av Nordlys-leserne ble kåret til årets nordnorske idrettsnavn i 2001.

– Lang-NM var et av de store målene i år. Om to uker er det NM klassisk og kort i Bø i Telemark. Får prøve å revansjere meg der, men det var denne helga jeg skulle gjøre det, sier en skuffet Gjermund Hanssen.