Gå til sidens hovedinnhold

Godt skjult: - Hva i all verden er det de holder på med?

Artikkelen er over 5 år gammel

I skjul bruker norske langrennsløpere forstøverapparater i smøretraileren før renn. Det får flere til å reagere.

NETTAVISEN: Det er Adresseavisen som nå omtaler den ukjente praksisen.

I 2. etasje på landslagets smørebuss står forstøverapparatene til disposisjon for de norske utøverne. Overfor Adressa bekrefter landslagssjef Vidar Løfshus praksisen. Han forteller videre at forstøverapparatene benyttes både etter prolog og før heatene i sprintrenn.

- Forstøver er ikke omtalt som noe hokuspokusapparat. Så det vil vi fortsette med. Det er slimløsende med saltvann, sier han til avisen.

Ifølge Løfshus er det hver enkelt lege som gjør anbefalinger for utøverne når det gjelder bruken av apparatene.

Tidligere landslagsløper Øystein Pettersen var blant dem som benyttet seg av tilbudet om medisin i smørebussen. På spørsmål fra avisen om hvorfor de gjorde det i skjul i smørebussen, svarer «Pølsa» slik:

- Der er det for eksempel strøm. Og det ser ikke veldig fornuftig ut hvis forstøverapparatene står ute på stadion. Det handler om signaleffekten. Det er sider ved toppidretten som barn ikke nødvendigvis trenger å eksponeres for. Og da for eksempel astmamedisin og forstøverapparat, sier han til Adressa.

Avisens kommentator Kjetil Kroksæter er blant dem som reagerer sterkt på den ukjente praksisen. Han rister på hodet av hele opplegget.

- Svaret mitt er at alt man driver med i norsk idrett må tåle å vises frem i full offentlighet. Den idretten barn ikke kan se på, trenger vi ikke. Må vi ha 18-årsgrense for langrenn, kan vi like godt legge ned nasjonalidretten, skriver han i sin kommentar.

- Hva i all verden er det de holder på med i norsk langrenn? spør han videre.

Den svenske legen Lars Larsson rister også på hodet. Han fordømmer at man gir astmamedisin til utøvere som ikke har fått diagnostisert nettopp astma.

- Det er kjedelig at man gjør slikt. Uetisk, sier han ifølge Aftonbladet.

Astmamedisin og forstøverapparater har vært et hett tema i norsk skisport helt siden Martin Johnsrud Sundby endte med to måneders utelukkelse og ble fratatt seirer i verdenscupen og Tour de Ski for ulovlig benyttelse.

Landslagssjef Løfshus forteller uansett at praksisen i smørebussen kommer til å videreføres.

Kommentarer til denne saken