Ingunn Ytrehus er løperen med flest Birken-starter av de over 60 Troms-løperne som er påmeldt til den 77. utgaven av Birkebeinerrennet. Hun debuterte i 1987, i rennets 50-årsjubileum.

Og Birken betyr mye for Lillehammer-kvinnen, som har bodd 39 år i Tromsø, og som fortsatt konkurrerer for Tromsø Skiklubb.

For to år siden gikk moren bort, dagen før Birkebeinerrennet. Likevel valgte Ingunn å fullføre de 54 kilometerne fra Rena til hjemstedet Lillehammer.

– Mor var veldig opptatt av langrenn selv, og hadde nok ønsket at jeg gikk løpet. Hun var gammel og hadde vært syk, så det var ikke overraskende at hun gikk bort. Jeg valgte å gå, og gikk hele løpet i mine egne tanker med sørgebånd, uten å tenke på tiden. Det ble en form for meditasjon, sier Ingunn Ytrehus til Nordlys.

– Det ble kanskje som, uten sammenlikning for øvrig, da Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk i OL etter å ha mistet broren. Idretten blir en form for terapi, og det å gå klassisk diagonalgang er en form for meditasjon i seg selv, der man får brukt hele kroppen. Det er veldig bra, også for det mentale, sier Ytrehus.

– Største rennet i Norge

Løpet for to år siden er det ene av fem år hun ikke har klart merket i sin årsklasse, naturlig nok.

– De to første årene klarte jeg heller ikke det, men da var jeg nybegynner. Da jeg gikk Birken første gang i 1987 var det mitt første skirenn siden folkeskolen, og jeg hadde totalt 13 mils grunnlag på ski før det løpet.

Søsteren inspirerte til å gå første gang. Og siden har det blitt mange starter.

– Birken har status som det største rennet i Norge, på samme måte som Vasaloppet er det i Sverige, og det er en manndomsprøve å gjennomføre, som henger høyt for mange. I tillegg kan jeg kombinere det med å besøke hjemstedet mitt, sier Ingunn Ytrehus.

– Jeg er fra Lillehammer og, flyttet til Tromsø i 1975. Jeg begynte først å gå Birken lenge etter at jeg flyttet fra Lillehammer, men at jeg er derfra gjør det enklere med overnatting og jeg kombinerer det med familiebesøk.

Skal tilbake til Tromsø

63-åringen flyttet til Numedal i fjor høst, men har beholdt leilighet i Tromsø.

– Jeg var tilbake i januar, og skal tilbake til Tromsø i april og i juni, blant annet for å delta i Kvaløya skimaraton, Ti- på- topp, Eideløpene og Midnight Sun Marathon.

– Jeg liker å være med på utholdenhetskonkurranser og jeg er heldig som er frisk og rask og har kunnet fortsette med det. Mange jeg kjenner har måttet slutte på grunn av sykdom eller skader, sier Ytrehus.

Denne sesongen har hun stilt til start i fire store renn, og Birken blir det femte.

– Jeg er mer glad i å konkurrere enn å trene, sier 63-åringen, som er glad for at lange skirenn og løping har oppsving.

– Jeg har holdt på så lenge at jeg har fått oppleve to idrettsbølger. På 1980- og begynnelsen av 1990-tallet var det større tiårskull i Tromsøkarusellen enn det var totalt på begynnelsen av 2000-tallet. Nå er det veldig mange som stiller igjen, og det er veldig morsomt, sier Ingunn Ytrehus.