Fotballspillere må ha samisk egenerklæring

Artikkelen er over 13 år gammel

- Heretter holder det ikke å bare si at du er same om du skal spille på det samiske fotballandslaget, sier president Leif Isak E. Nilut i Samisk fotballforbund.

DEL

Tidligere har landslagstrener Isak Ole Hætta fått tillatelse til å bruke spillere som har samisk tilhørighet (bor i Finnmark) på både det samiske herre- og damelandsalget i fotball, men nå har det kommet et vedtak på tinget.

Vedtaket kom etter at Samisk fotballforbund/ Sami spabbaciekcanlihttu (SSL) nylig avholdt sitt forbundsting.

- Hver enkelt spiller skal fra nå av selv skriftlig tilkjennegi sin samiske bakgrunn. Retningslinjen vi har lagt oss på for å kunne bekrefte samisk bakgrunn, er det samme som for å melde seg inn i samemanntallet, sier Nilut til Finnmark Dagblad.

Han forteller at det har vært et litt ubehagelig problem for flere spiller som har fått spørsmål om de egentlig er samisk nok til å spille kamper for Sápmi, noe de nå skal slippe.

- Vi opererer ikke med hel, halv eller kvartsamer, og det er opp til hver enkelt spiller å tilkjennegi om de føler seg som samer. Derfor skal de levere en slik egenerklæring, sier han. (nordlys.no)

Artikkeltags