Forfang flyter på den nye vektregelen

Artikkelen er over 14 år gammel

Norsk hoppsports redningsmann, Mika Kojonkoski, mener den omdiskuterte innføringen av minimumsvekt i hoppsporten favoriserer Daniel Forfang (24).

DEL

Foran denne sesongen innførte det internasjonale skiforbundet (FIS) en regel om minimumsvekt i hoppsporten. Hopperne får ikke lov til å ha en kroppsmasseindeks (BMI) under 20, inkludert hoppdress og sko. Det mener landslagstrener Mika Kojonkoski hjelper tromsøhopperen Daniel Forfang (184 centimeter, 70 kilo), som opplevde sitt internasjonale gjennombrudd med seieren i Sommer Grand Prix-stevnet i Innsbruck søndag.

– Det er tungt å konkurrere med løpere som er like store, men fem kilo lettere. Nå har Daniel fått en psykologisk fordel, ettersom han vet at vekten hans ikke er en bakdel lengre, og han vet at han kan lykkes, sier Mika Kojonkoski til Nordlys.

Forandrer hoppsporten

Oppfyller ikke hopperne vektkravene, reduseres størrelsen på skiene, og da igjen flyteevnen nedover i svevet.

– Det er en fordel for de fysisk store hopperne, som tidligere har slitt mot de naturlig tynnere konkurrentene. Som Daniel, sier Kojonkoski.

Han peker på den historiske utviklingen i internasjonal hoppsport. Og mener den nye vektregelen har forandret idretten.

– Ser vi tilbake på verdensmestere som Matti Nykänen, Espen Bredesen, Jens Weissflog og de som har kommet etter, så er det naturlig tynne løpere som har vunnet. Nå er det en ny tid, og vi kommer nok til å oppleve at avstanden mellom løperne som vinner, og de mellom 15. og 20. plass blir mindre.

Allerede rutinert

Kojonkoski er i utgangspunktet mot den nye regelen.

– Fordi jeg mener det allerede kontrolleres for mye i hoppsporten. Men dette gir jo nå de mer atletiske hopperne en fordel, og utjevner mulighetene for utøvere som Daniel. Og det er jo en positiv utvikling, sier landslagstreneren.

Han er spent på fortsettelsen til Forfang. Men vil ikke forvente for mye av Tromsø-hopperen.

– Han har bare vunnet et renn, og det er stor forskjell på å gjøre det nå, og i november.

Men; Hadde han vært fem-seks år yngre hadde jeg vært mer tvilende. Daniel er allerede ganske rutinert, har vært med i dette «gamet» lenge, og det gjør at jeg tror han kan lykkes også til vinteren. Det er mulig, sier Mika Kojonkoski.

Med hjelp av den nye vektregelen...

Artikkeltags