I desember 2011 veide tobarnsmoren Guro Skjeggerud 95 kilo. Lørdag vant hun, 30 kilo lettere, ekstremløpet Meråker Mountain Challenge på 70 kilometer, fordelt på 3.800 høydemeter.

– Før droppet jeg innom en og annen step-time på treningssenter en gang i uka. Nå trener jeg hver dag, og treningen er blitt en del av livsstilen min, sier Guro Skjeggerud til Nordlys.

Forvandlet hverdagen

Til daglig jobber den 41-årige tobarnsmoren på Grønnåsen skole. I desember 2011 begynte forandringen og forvandlingen, som, bokstavelig talt, har gjort livet lettere. Og bedre.

– Jeg veide rundt 95 kilo, og var i dårlig form. Litt av motivasjonen var å å bli lettere, og kunne løpe lettere. Jeg vant oppfølging av en personlig trener i forbindelse med en vervekampanje på Exolo. Det var da det startet, sier Guro.

Tony Jensen var mannen som fulgte opp Skjeggerud. Han er imponert over jobben hun har lagt ned.

– Da vi startet opp hadde ikke Guro kommet seg gjennom 70 kilometer fjelløp, uansett om hun hadde fått lov til å gå og bruke så lang tid hun ville. Men hun har trent fast med meg to ganger i uka i 2,5 år nå. Og jeg kan telle på ei hånd de gangene hun ikke har kunnet komme i løpet av den tida, sier Jensen.

Lagt opp til ulik trening

Og mener det er flere nøkler til Skjeggeruds bemerkelsesverdige fremgang.

– Guro er veldig opptatt av at treningen skal være morsom, så vi har lagt opp til mye forskjellig, styrke- og kondisjonstrening. Men heldigvis synes hun det er gøy å bli sliten, og liker å presse kroppen. I tillegg er hun veldig flink til å planlegge hverdagen, og finner tid til trening og det å ta vare på seg selv i en hektisk familiehverdag, sier Tony Jensen.

Han mener Skjeggeruds historie bør være motivasjon og inspirasjon for mange.

– Det artigste med dette er at dette er ei helt normal husmor som har gjort dette, sier Tony Jensen.

Til topps

Guro Skjeggerud spilte håndball aktivt før. Nå er det løping som gjelder. Og lange løp.

– Jeg bestemte meg høsten 2011 for å begynne med ti på topp. Det er en grei måte å få med ungene. Så ble jeg tryggere, og begynte med å løpe Tromsøkarusellen. Da oppdaget jeg også Northern Runners (Facebook-organisert løpegruppe, red.anm.). Det har blitt flere konkurranser, selv om jeg ikke reiser så mye rundt for å konkurrere. Det mest motiverende er å oppdage at man går ned i vekt og løper raskere, sier Guro Skjeggerud.

Lørdag vant hun Meråker Mountain Challenge, et løp på 70 kilometer fordelt på 3.800 høydemeter. Hun fullførte på 12 timer og 42 minutter.

– Det er opplevelsen med ultraløpene, det å løpe i terrenget, jeg liker.

I sommer har hun også gjennomført sin tøffeste prøvelse, med Hornindal Rundt.

– Det er Norges tøffeste fjelløp på 75 kilometer og 5.700 høydemeter. Jeg løp sammen med Maria Nordfjell, og fullførte på 15 timer og 21 minutter. Det er gøy, det er derfor jeg gjør dette, sier Guro Skjeggerud.