Feilskjær av Jonny

Artikkelen er over 13 år gammel

Jonny Hansen presenterte i går boka «80 år på glattisen». Der sto det ikke noe om dobbelt OL-deltaker Gisle Elvebakken...

DEL

Han var deltaker i kortbaneløp både under OL i Albertville i 1992 og på Lillehammer i 1994, men er kun med på statistikkdelen i boka – som tradisjonell skøyteløper.

– Gisle skulle helt klart vært med. Jeg har konsentrert meg om hurtigløp fordi kortbaneløp aldri har stått på programmet til Tromsø Skøyteklubb. Derfor har jeg heller ikke tenkt på Gisle. Men som sagt, Gisle skulle vært med, innrømmer forfatteren.

De som kjenner Jonny Hansen vet at han har to store interesser – fotball og skøyter.

– Det mest gledelige med denne boka er alle de personlige minnene jeg har fått på gutterommet om en lykkelig barndom, smiler forfatteren.

Må ha konflikten med

Høsten 1981 ble Tromsø Skøyteklubb splittet. Ishavsbyens Skøyteklubb ble stiftet som lyn fra klar himmel.

– Historisk sett var det en lykke for skøytesporten i byen. Takket være den jobben Tormod Tollefsen gjorde der, medførte det kunstisbane i Tromsdalen og sprint-VM i 1990. Derfor har Ishavsbyen Skøyteklubb fått et eget kapittel i boka, sier Hansen.

– Fordi jeg har omtalt Ishavsbyen, burde nok Gisle vært med, innrømmer Hansen nok en gang.

Jonny Hansen blir lei seg når det er snakk om at kunstisbanen i Tromsdalen kan bli lagt ned.

– Jeg er for OL i 2014. Fordi byen kanskje får en innendørshall for skøyter. Spørsmålet er hva som skjer med en slik hall etter OL med den vedlikeholdspolitikken kommunen har. Det er kun snakk om småpenger for å holde kunstisbanen åpen, sier Hansen.

Tror kommunen snur

Derfor tror ikke Hansen at 80 års skøytehistorie i Tromsø er over.

– Det er ikke første gang man diskuterer baneproblematikken når det gjelder skøyter i Tromsø. Med 10.000 besøkende på tre måneder tror jeg ikke at kommunen tillater at kunstisbanen blir lagt ned.

Den første ideen om boka fikk Hansen under en samtale med Magnus Lorentsen da han skrev historien om Fløya i 1992. Spiren ble sådd på nytt igjen da Hansen traff Lorentsen på nytt igjen under sprint-NM i Tromsø i 2003. Forfatteren gikk rett hjem og skrev første kapittel. Deretter startet arbeidet med resten av boka.

Hansen har skrevet en solid bok, om man ser bort fra glippen om Elvebakken, som inneholder mye by- og idrettshistorie. Han har samlet en unik statistikkdel – med blant annet banerekorder fra Prestvannet, Valhall, Alfheim, Templarheimen og kunstisbanen.

– Jeg er fornøyd med den delen, avslutter Jonny Hansen.

Men bommen om Elvebakken skulle han nok vært foruten.

Artikkeltags