- Det største talentet vi har hatt i Norge

Artikkelen er over 5 år gammel

Monika Machlik (15) fra Tromsø skal til lag-EM i sjakk, som den yngste landslagsspilleren på kvinnesiden gjennom tidene. Se video!

DEL

Tromsøjenta Monka Machlik (15) er tatt ut til EM i sjakk for lag i Polen i november. Hun er tidenes yngste deltaker på et norsk damelandslag, og den første fra Tromsø som representerer Norge for et offisielt sjakklandslag.

- Monika er det største talentet vi har hatt på kvinnesiden i sjakk, noen gang. Hun er den desidert yngste landslagsspilleren vi har og har hatt. Det er bare Magnus Carlsen og Simen Agdestein som har blitt tatt ut på landslag så ung, sier leder av Eliteutvalget i Norges Sjakkforbund, Thomas Robertsen, som har gjort uttaket.

- Utrolig stort

- Jeg ble overrasket over å bli tatt ut. Jeg hadde aboslutt ikke tenkt det, og trodde jeg ikke var god nok til det. Men jeg er veldig glad for å få sjansen, sier Monika Machlik.

Og gleder seg til å representere Norge i EM i Warsawa.

- Det blir utrolig stort, og jeg skal forberede meg godt. Det blir morsomt å spille med så erfarne folk. Det blir nytt. Nå begynner jeg på sjakklinja ved NTG her i Tromsø til høsten, så jeg får trent bra, sier 15-åringen.

- Sjakken har vært lagt tilrette veldig bra for meg lenge. Det har vært veldig bra å være med i klubben her i Tromsø, og jeg hadde ikke flyttet til sjakklinja i Bærum hvis det ikke hadde blitt sjakklinje her. Da hadde jeg valgt fotballinje, sier Machlik, som spiller fotball for TIL ved siden av sjakksatsingen.

Sjakk-OL på hjemmebane i 2014 har lenge vært et mål for den lovende tromsøjenta. Den drømmen er hun et steg nærmere nå.

- Mitt store mål er OL på hjemmebane, og bli så god som mulig. EM går ut på mye av det samme, men OL er større, så det er en fin mulighet, sier Monika.

Stolt

Jan Sigmund Berglund i Tromsø Sjakklubb er naturligvis stolt over uttaket.

- Jentesatsingen i Tromsø Sjakklubb startet for alvor for ti-tolv år siden. Vi så at sjakkmiljøet ville bli forgubbet hvis vi ikke hadde lagt til rette for ungdom, og spesielt jenter med egne jentegrupper, og det har blitt lagt ned mye arbeid for å legge til rette, sier Berglund.

- Det morsomme er at Monika er representant for en jentekultur som er veldig god, og det kommer flere etter her i Tromsø. Tvillingsøster Edit var nær ved å komme med i dette uttaket. Det er et enormt miljø, som har jobbet godt gjennom mange år og det har båret frukter. Dette er et varsku om hva som kommer, sier Thomas Robertsen.

Jan Sigmund Berglund tror Machlik åpner dørene for flere.

- Monika er juvelen vår i dette arbeidet. Dette er første gang vi har fått en spiller på det ordentlige landslaget, så vi er fryktelig stolt. Men vi har tro på at dette bare er den første av flere fra Tromsø på landslaget, sier Berglund.

Artikkeltags