Tromsøgutten Jonas Sandell har dobbelt statsborgerskap, både norsk og svensk, i og med at han har svensk mor og norsk far, og er født i Tromsø.

Sandell har hele tiden hoppet for Norge, men etter at Trond Jøran Pedersen, norsk landslagstrener fra 1992 til 1998, tok over landslagsansvaret i Sverige har han bestemt seg for å bytte nasjon han representerer.

– Jeg føler meg mest norsk, men jeg har mulighet til å velge hvilken nasjon jeg kan hoppe for, og jeg vil få mange flere internasjonale muligheter som svensk hopper nå. Det kan fort bli COC-renn etter nytttår, i tillegg er jeg nesten garantert plass i junior-VM, sier Jonas Sandell til Nordlys.

Verdenscup etter nyttår?

Nasjonsbytte kan faktisk gi han sjansen i verdenscupen allerede i år, i og med at nåløyet i Norge er mye trangere enn i Sverige.

– Norge har mange gode hoppere, mens det er få som satser på toppnivå i Sverige. Nå skal jeg hoppe i FIS-renn etter nyttår.?Tar jeg poeng der, noe jeg regner med skal gå greit, er jeg kvalifisert for COC-cup. Det blir en fin mulighet for min utvikling, sier Sandell.

Og tar han poeng i COC-renn er han kvalifisert for verdenscup...

– Det er ikke noe mål for meg denne sesongen. Man kan bli kvalifisert for å stille i verdenscupen gjennom COC-poeng, men man må fortsatt kvalifisere seg for å delta i hvert enkelt verdenscuprenn. Det er et stykke opp før jeg er der, så det blir neppe i år, sier 18-åringen.

Sverige arrangerer også VM i 2015 i Falun.

- Det kan bli aktuelt.

Kan bytte tilbake

I andre idretter må utøvere ta et landslagsvalg, og stå ved det. Sandell har muligheten til å bytte tilbake til å hoppe for Norge.

– Jeg må velge hvilken nasjon jeg skal hoppe for foran hver sesong. Jeg tror jeg kommer tilbake til Norge etter hvert, sier Sandell.

Svenske hoppere deltar i Norgescupen, på grunn av mangel på egne konkurranser. Sandell kan også fortsatt stille i NM, men blir nødt til å skifte til en svensk klubb, og vil for første gang representere en annen klubb enn moderklubben Tromsø Skiklub hopp.

Et annet avgjørende poeng for nasjonsbyttet er at han ikke mister tilbudet ved Trønderhopp. 18-åringen flyttet til Trondheim i 2011, og er en del av elitegruppa der sammen med en annen tromsøgutt, Johann André Forfang.

– Jeg mister ikke tilbudet ved Trønderhopp i Trondheim, der vi trenes av Henning Stensrud, i tillegg til at jeg får oppfølging av Trond Jøran? Pedersen. Derfor har jeg bestemt meg for å hoppe for Sverige nå, sier Jonas Sandell.

Og innrømmer at det er så som så med svenskkunnskapene per nå.

– Jeg skal bruke juleferien godt, mamma kan sikkert gi meg kurs med tanke på nasjonalsangen, smiler tromsøgutten.