Robin Skutvik (25) fra Ishavsbyen ATN Taekwon-do-klubb i Tromsø har cerebral parese (CP).

Som 11-åring fattet han interesse for taekwon-do, og 14 års trening har nå ført til at han søndag skal opp til gradering for svart belte.

- Jeg kan nesten ikke tro det selv. Det er noe jeg har jobbet for i mange år og hatt en drøm om, sier Robin til Nordlys.

Han føler seg klar for den store dagen.

- Jeg er det. Jeg gleder meg veldig, selv om det også er litt nerver - men det skal det være, sier 25-åringen, som søndag skal opp i det meste han har lært seg gjennom 14 år med mønster, slag, spark og selvforsvar mot partner.

- Det har tatt tid, men det har vært artig. Det er jo en grunn til at jeg har holdt på i så mange år, og det er at jeg liker det, forteller han.

- Enorme resultater

At han har klart å komme seg til svart belte med cerebral parese har krevd ekstra arbeid.

- Det er mye trening og tålmodighet, det er vel det som er fasiten. Jeg har jo hatt dårlig bevegelighet, og koordinasjonen har ikke helt vært som den skulle være. Jeg har også måttet trene mye styrke. Jeg spilte fotball som unge, men hadde ikke vært borti styrketrening, forteller Robin Skutvik.

- Vi har gått en lang vei fra den dagen Robin begynte. Han var ganske "skrøpelig", men hadde et stort smil og en stor vilje. Vi har gått opp og ned, men mest opp. Jeg har ikke behandlet han veldig annerledes enn de andre elevene. Jeg har latt han finne egne veier og løsninger, men jeg var ved siden av han for å hjelpe han å finne det riktige. Resultatene er enorme, ikke bare på det fysiske, men også på den psykiske siden, sier trener Ivan Tzachev.

Tzachev, som har trent Skutvik i alle de 14 årene, får mye skryt fra eleven - som også er inne som assisterende instruktør for yngre grupper i klubben.

- Taekwon-do har vært og er viktig for meg, og det er mye takket være Ivan. Han har vært en veldig god hjelper til at jeg har kommet så langt som jeg har gjort. Det er godt å ha en sånn person som pusher deg, mener Skutvik.

- Har hjulpet meg til å få jobb

Han mener også idretten har hjulpet han godt i det daglige livet.

- Jeg har fått trent opp bevegelighet og koordinasjon. Nå har jeg en jobb jeg er veldig aktiv i, og jeg tenker nok at taekwon-do har hjulpet meg til at jeg kan ha den jobben, sier Robin, som jobber på Asko Nord i Ramfjord.

Selv om graderingen søndag går fint og han får det svarte beltet sitt, ser han ingen grunn til å stoppe. Det kommer flere "dan" etter 1. dan.

- Det er et stort steg å gå til svart belte, men det beste er kanskje at det fortsatt er veldig mye å lære. Jeg stopper ikke nå, smiler Robin Skutvik.