Ivan Tzatchev har bodd 42 år i Tromsø og leder ATN taekwon-do i byen.

I sommer ble han utnevnt til visepresident i det internasjonale forbundet for ATN taekwon-do.

– Det er stort! Det er ikke mange nordmenn som har slike verv i internasjonale forbund, uansett idrett, og det er en stor ære og følger med et stort ansvar, sier Ivan Tzatchev til Nordlys.

Stolt

Taekwon-do har flere forskjjellige retninger. Tzatchev ble medlem av ATN-retningen i 1994.

– Jeg har jobbet meg gradvis oppover i systemet, og etter hvert fått erfaring fra internasjonalt nivå. At jeg får denne sjansen er en stor ære for mine elever, for Tromsø og for Norge. Jeg er veldig stolt av å komme så langt, sier Ivan Tzatchev.

Og mener det gir trygghet til hans egne elever i Tromsø.

– Det viser at det vi har gjort blir lagt merke til, og at det vi holder på med er av bra nivå. Det går rett tilbake til medlemmene våre, og er noe alle kan være stolte av, sier Tzatchev.

Guru-møte

Det internasjonale ATN-forbundet ledes av grandmaster James Lim Ching Sing.

– Han er guruen vår innenfor ATN taekwon-do, og den som har jobbet nærmest med grunnleggeren av hele retningen. Jeg fikk lov til å assistere han under et seminar i Malaysia i sommer. En stor ære, og veldig lærerikt. Man plukker opp ting og teknikker som det ikke står noe om i lærebøker eller instruksjonsvideoer, sier Ivan Tzatchev.

– Det var en ny opplevelse å undervise i et land med annen kultur og språkproblemer. Men utøverne har en helt annen disiplin enn vi har i Norge, så det gikk veldig bra, sier Tzatchev.

Han har også undervist i Bulgaria i sommer.

– Det føles bra at mine kunnskaper er ettertraktet i utlandet. Det er en annerkjennelse av den jobben vi har gjort i Tromsø. Og det er med på å gi meg ny kunnskap som jeg tar megd meg tilbake til mine elever hemme i Tromsø, sier Ivan Tzatchev.