Gå til sidens hovedinnhold

Kvelden etter at Eliva (ti dager) ble født, ble Robin lagt inn på akutten med magesmerter: – De første dagene som foreldre ble ikke helt slik vi hadde tenkt oss

Artikkelen er over 2 år gammel

Robin Bergheim (27) nyter tilværelsen som nybakt far med ti dager gamle Eliva. De første døgnene ble alt annet enn gode.

For abonnenter

Robin Bergheim har i flere sesonger vært en nøkkelspiller for BK Tromsø, men starten på 2018/19-sesongen har ikke blitt slik han så for seg, av både ulykkelige og lykkelige omstendigheter.

En håndleddsskade han har slitt med siden i fjor vår har holdt han utenfor kamp i høst, men han trosset smertene og spilte hjemmeåpninga mot Førde tross minimal trening i sin rolle, da BKTs andre opplegger Mani Matthiasson tråkket over og ble skadet.

Så kom langt mer hyggelige omstendigheter. 23. oktober ble han og samboer Karoline Dahl-Thorstensen foreldre til parets første barn, da datteren Eliva ble født.

Kvelden etter fødselen begynte de nye problemene.

– 40 timer er litt drøyt

– Det er jo fantastisk å bli far og foreldre, det er veldig stas, men starten ble jo litt trasig. På kveld nummer to etter fødselen kjente jeg at jeg fikk magesmerter, som bare utviklet seg. Dagen etter ble jeg lagt inn på akutten på UNN med akutt blindtarmsbetennelse, sier Robin Bergheim til Nordlys.

Det tok imidlertid lang tid før han ble operert og kunne gjenforenes med samboeren og sin nyfødte datter.

– Det gikk ikke så kjapt med operasjon. Jeg ventet i 40 timer uten mat og drikke før jeg ble prioritert, mens den nyfødte jenta og kjæresten lå på barselavdelinga. Det var jo ekstra kjipt at kjæresten måtte bekymre seg for meg, men både mor og datter er tøffe og de klarte seg bra. De første dagene ble ikke helt slik vi hadde tenkt oss, men nå er vi gjenforent hjemme, sier Bergheim.

Han reagerer på at det tok så lang tid.

– De jeg pratet med på UNN var rimelig fortvilte over at jeg ble liggende så lenge. Jeg har jo forståelse for at det kommer inn pasienter som det kan være mer akutt å få operert, men 40 timer er litt drøyt. Jeg kunne fått mat underveis, og begynt fasten på nytt, sier Robin Bergheim.

UNN svarer på generelt på spørsmålet om hvor lang tid det tar før pasienter med blindtarmsbetennelser blir operert.

– Ved mistanke om blindtarmsbetennelse er det hvor syk pasienten er som avgjør hvor raskt han eller hun blir operert. Hvis en pasient er veldig syk og blir plassert i rød kategori, så skal han eller hun opereres innen seks timer. «Gule» pasienter opereres innen 24 timer, og de som vurderes som «grønne» skal ha operasjon innen 72 timer, eller tre døgn. Tilstanden til pasienten og hvor raskt han eller hun trenger operasjon vurderes altså individuelt, basert på hvor syk pasienten er. Pasienter der vi har mistanke om blindtarmsbetennelse blir som regel plassert i gul eller rød kategori, sier Jan Fredrik Frantzen ved kommunikasjonsavdelinga på UNN til Nordlys.

– Hvor lenge kan faste vare før den blir avbrutt?

– Det er vanskelig å være kategorisk på dette. Pasienter som faster får tilført væske eller sukkervann etter behov. Pasienter som må faste lenge får kunstig ernæring, men det vil ikke være aktuelt i tilfeller med mistanke om blindtarmsbetennelse, siden disse pasientene som regel er vurdert som «røde» eller «gule» og dermed blir operert innen seks timer eller ett døgn, sier Frantzen.

Seks uker ute

Nå er han hjemme med samboeren og sin nyfødte datter. Volleyball blir det ikke med det første.

– Det må gå rundt seks uker før jeg kan være veldig aktiv fysisk. Nå blir det veldig rolige dager hjemme. Jeg kan ikke løfte mer enn fem kilo, og bare jeg løfter en melpose så river det til, sier Robin Bergheim.

– Jenta vår veide 3,5 kilo da hun ble født, og nærmer seg fire kilo nå, så det går bra, men det er ikke godt å ha henne på meg. Det går seg nok til, sier BKT-oppleggeren.

Da han måtte melde pass til forrige kamp hjemme mot Randaberg, og islandske Matthiasson fortsatt var ute, steppet samboeren Karolines bror Andreas Dahl-Thorstensen inn som opplegger.

– Helt uten noe treningsgrunnlag. Det var veldig bra gjort. Han kalte det en «onkelgjerning», humrer Robin Bergheim.

Les også

Her er Nordlys' sportsmeny denne helga

 

– Aldri hatt mer ekstrem skadeperiode

BKT-trener Edgar Broks roser også Dahl-Thorstensen.

– Han stilte opp som nødhjelp etter å ha trent et par dager. Det var jo utrolig bra at vi klarte å vinne, oppleggerposisjonen er jo helt avgjørende, sier Broks.

Han er fortvilet over skadesituasjonen klubben står i.

– Perioden vi har hatt har vært helt ekstrem med tanke på skader, vi har aldri vært borte i maken, sier Broks, og ramser opp.

– Robin Bergheim har jo vært ute hele høsten med håndleddsskaden, og vi har jo hentet inn Mani Matthiasson for å løse den rollen. Så tråkket han over, og Robin klarte å gjennomføre mot Førde. Der ble Erlend Isaksen, også han en veldig sentral spiller, også skadet. Han er ute i 12 uker med en tommelskade. Så ble Robin far, før han fikk blindtarmsbetennelse, sier Broks.

Klubben går inn i en periode med seks kamper på 22 dager nå, først hjemmekamp mot Askim i eliteserien lørdag, deretter både Europacup og NM-cup-kamper.

– Mani har trent en gang med laget, og vi håper han blir klar. Vi har også fått tilbake Håkon Østrem etter noen år i Canada, og han styrker troppen. Det trenger vi. Det blir artig, men hektisk fremover, sier Edgar Broks.

Les også

Rystet over forholdene i ærverdig Tromsø-bygg: – For oss er kontrakten brutt

 

 

Kommentarer til denne saken