NETTAVISEN: Flere forskere har prøvd å finne ut hvorvidt morgenmåltidet spiller en rolle for kroppsvekten din. Du har selv kanskje tenkt at det beste er å droppe frokosten kan hjelpe deg å gå ned i vekt? Å gå sulten fram til lunsj er ikke nødvendigvis det beste alternativet om du higer etter å miste noen kilo til sommeren.

En ny studie publisert i The BMJ analyserte 13 frokoststudier, og tok for seg effekten av et normalt frokostinntak i forhold til vektendring og energiinntak blant voksne som lever i land med god inntekt.

Motsatt effekt

Studien så på folk som spiste frokost sammenlignet med dem som droppet måltidet. Resultatet var at deltakere som spiste frokost hadde et høyere totalt daglig energiinntak enn dem som hoppet over måltidet.

«Studien antyder at det å spise frokost kanskje ikke er en god strategi for å gå ned i vekt, uavhengig av etablerte frokostvaner», konkluderer forskerne i studierapporten.

Videre står det at det faktisk kan ha motsatt effekt å spise frokost, og derfor er det nødvendig å være forsiktig med å anbefale voksne å spise frokost for å gå ned i vekt.

Kan få flere sykdommer

Det har imidlertid lenge vært uenigheter i forskermiljøene om konsekvensene av å droppe dagens første måltid. Forskning.no refererte i 2014 til en svensk studie, som fant ut at ungdom som droppet frokost hadde høyere risiko for å få metabolsk syndromi voksen alder. Det er er en opphopning av risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer.

I 2017 refererte forskning.no til en nyere spansk studie, hvor forskere kartla spisevanene og undersøkte forkalkninger i blodårene til rundt 4000 spanjoler. Dette skulle si noe om risikoen for å få hjerte- og karsykdommer.

– Analysene viste at de som spiste en stor frokost, kom best ut, skriver forskning.no, og viser til at en stor frokost utgjorde 20 prosent av dagens kaloriinntak for deltakerne i studien.

Frokostspisere hadde mindre midjemål og BMI, og lavere blodtrykk og bedre verdier for fett og sukker i blodet enn de som spiste liten frokost. Aller verst var det for dem som droppet frokosten. Målingene av forkalkninger i blodårene pekte i samme retning.

De som droppet frokosten hadde imidlertid ofte en usunn livsstil.

– Men selv når forskerne tok hensyn til disse forskjellene, kunne det se ut som om selve frokosten også kunne ha noe å si: Altså at det kan være negativt for hjertehelsa å droppe frokosten, skriver forskning.no.

Spiser ikke godt nok

Uansett om du ønsker å gå ned i vekt, eller holde vekten stabil, er det viktig med et godt kosthold.

– Det er mye positivt med utviklingen i norsk kosthold, men vi ser jo samtidig at vi har noen utfordringer som vi må jobbe med, sa Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratets, til Nettavisen den gang.

Hun viste til Helsedirektoratets årlige tilstandsrapport om forbruket av matvarer og hvordan kostholdet utvikler seg over tid, hvor det kom fram at vi har en liten vei å gå før vi følger kostholdsanbefalingene helt.

Nordmenn spiser for mye mettet fett, får i oss både for mye sukker og salt, og vi spiser for mye kjøtt – og altfor lite fisk.