Frode Berg ønsker besøk: Nå planlegger biskopen tur til Moskva

Olav Øygard er biskop i Nord-Hålogaland bispedømme  med bispesete i Tromsø.

Olav Øygard er biskop i Nord-Hålogaland bispedømme med bispesete i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg besøker ham som medmenneske og sjelesørger, sier biskop Olav Øygard.

DEL

(iFinnmark): Til VG forteller biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme at han vil besøke Frode Berg, dersom han får det til.

Ifølge avisen er det ikke planlagt når besøket skal finne sted, men at prosessen med å søke visum vil starte den kommende uken.

– Jeg har formidlet til Berg gjennom ambassaden at jeg vil besøke ham og fått bekreftet at han ønsker besøk, sier han til VG.

Til iFinnmark forteller Øygard at han ønsker å besøke Frode Berg, ettersom Berg er en lokal menighetsleder i Sør-Varanger.

– Jeg er opptatt av hans situasjon og kjenner ham godt. Om det er mulig å besøke ham i fengselet, hadde det vært fint, sier han.

Sjelesørger

Biskopen forteller at hans rolle vil være å besøke Berg som prest.

– Det handler om å besøke ham som medmenneske og sjelesørger. I Norge har vi jo en fungerende fengselsprestetjeneste, noe som naturlig nok  ikke finnes på samme måte for nordmenn som er i Russland, sier han.

Øygard har et ønske om å være en god samtalepartner, rett og slett, forteller han.

– Vi skal ikke snakke om saken hans, det får han ta med advokaten sin, sier Øygard.

Til VG forteller Øygard at det ikke er meningen å sende noen politiske signaler med møtet.

– Hensikten er å besøke Frode Berg, jeg vet ikke hvilke signaler det sender, men jeg håper ikke det skader i alle fall, sier han til avisen.

VG har også snakket med Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, som er positiv til besøket fra biskop Øygard.

ENIG: Frode Berg sier russerne har foreslått løsninger. Foto: A. Trellevik

ENIG: Frode Berg sier russerne har foreslått løsninger. Foto: A. Trellevik

Fornyet varetekt

Berg ble fredag framstilt for domstolen i Moskva, som skulle avgjøre om nordmannen skulle holdes fengslet de neste tre månedene.

– Jeg føler meg forferdelig misbrukt. Dette føles uvirkelig. Jeg er beskyldt for noe jeg ikke har gjort. Jeg hadde ingen anelse om dette da jeg kom til Moskva 5. desember, sier spionsiktede Frode Berg til VG etter at avgjørelsen har falt.

Han har sittet fengslet i isolasjonsfengselet Lefortovo i Moskva siden han ble pågrepet 5. desember i fjor. FSB mistenker Berg for spionasje etter at han ble tatt med 300 euro på seg som han skulle sende til en russisk adresse.

Det russiske politiet mistenker at pengene skulle bli brukt som en betaling for hemmeligstemplet informasjon.

– Det er fryktelig tungt i perioder, sier Berg til Aftenposten etter fengslingsmøtet.

Samtidig forteller han til avisen at han er optimistisk i situasjonen.

– Ut fra det min advokat forteller, håper jeg at jeg ikke blir sittende lenge i fengsel, sier han til avisen.

Tidligere denne uka ble det kjent at Berg fikk ta første telefonsamtale til sin familie i Kirkenes. Det har tidligere ikke vært tillatt grunnet utfordringer med å finne en tolk som kunne oversette samtalen for FSB.

Vil møte lederne

Dersom biskop Øygard får besøke Berg i fengselet i Moskva, ønsker han på samme tur også å besøke lederne i den Russisk-ortodokse kirke. Det vil han gjøre i sin rolle som leder av Samarbeidsrådet for Kristine kirker i barentsregionen (SKKB).

– Det ville vært uhøflig å ikke ta kontakt med dem. Med dem er det først og fremst snakk om hvordan samhandling vi kan ha mellom vår kirke i Norge og kirken i Russland, sier han til iFinnmark.

Med kirkeledelsen vil han ikke diskutere Frode Bergs sak, men heller konsentrere seg om samarbeidet på tvers av grensene. Kirker fra Norge, Sverige, Finland og Russland er med i samarbeidet.

– Rådet har eksistert i 21 år og vi opplever veldig gode relasjoner. Men det er på regionalt nivå, og mellom de nordligste bispedømmene i landene. Jeg er spent på hvordan det er å forholde seg til sentralnivået i den russiske kirke, sier biskopen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken