Ap-ordføreren sier til Dagbladet at han de siste månedene har blitt kontaktet av flere personer som har følt seg presset.

– Flere har kontaktet meg. De forteller at de er blitt spurt av det de har oppfattet som norsk etterretning, om å bidra med informasjon. Den hemmelige tjenesten vil ha opplysninger om hvem personene møter i Russland, sier han.

Ordføreren påpeker at han ikke vet om det er Etterretningstjenesten eller Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har kontaktet personene. Han sier dette også gjelder næringslivsledere, som er blitt bedt om å engasjere spesielle folk til oppdrag i Russland.

– Tre til fire personer har kontaktet meg, og de har oppfattet det som svært ubehagelig. Med Frode Berg-saken som bakteppe, er det ikke vanskelig å forstå at et slikt oppdrag kan få store konsekvenser.

Frode Berg ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember i fjor, siktet for spionasje. Selv hevder han å ha jobbet for norsk etterretning og ha blitt lurt i en felle.

Rafaelsen understreker at han ikke kritiserer E-tjenesten eller PST.

Kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen i E-tjenesten viser til at de driver en lovlig virksomhet i henhold til norsk lov, men vil ikke kommentere om de har kontaktet folk.

Også kommunikasjonsdirektør i PST sier menneskelige kilder er en av mange metoder som tas i bruk for å få tak i informasjon.