Mobilspillet får folk i USA til å kollidere med trær: Snart dukker Pikachu opp i hagen din

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

- Jeg tror dette blir den neste store greia. Pokémon er jo ikke nytt, men det er kult å blande et kjent spill som mange barn og ungdommer har hatt kjennskap til lenge med ny teknologi, sier Lars Gimse, seniorrådgiver ved Senter for IKT i utdanningen. Han har testet ut Pokémon Go i ferien.

The Pokémon Company, Nintendo og Niantic lanserte denne uken spillet i USA, Australia og New Zealand.

Mobilspillet som lar deg fange søte lommemonstre på både Android og iPhone har blitt enormt populært. Selv om det ikke har blitt lansert i Norge enda finnes det måter å laste det ned på, for eksempel hvis man har en amerikansk iTunes-konto.

Dukket opp i stua

Kort forklart utnytter spillet kombinasjonen av GPS og «augmented reality» (utvidet virkelighet), det vil si at den kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data. I spillet brukes kameraet når man beveger seg, og i ny og ne ser man en animert Pokémon som kan fanges. Dette kan skje hvor som helst i verden. vei til jobben eller skolen, i parken eller hjemme i stua di.

- Da jeg først prøvde den dukket det med en gang opp et par hjemme i stua, da var det bare å kaste den virtuelle pokeballen. Treffer man riktig får man beholde dyret, forklarer Gimse.

Gimse har god kunnskap om spill og påvirkning. Gjennom jobben har han forsket på og blant annet holdt foredrag om nettvanene til ungdom. 

Med tanke på påvirkningen Pokémon Go kan ha på unge er han stort sett positiv.

- Barn sitter mye stille i dag, så jeg tror spillet vil hjelpe å få dem ut og å være aktiv. Det ser jeg på som veldig positivt.

Fare for ulykker

- Kan ikke fokuset på mobilskjermen også føre til ulykker?

- Jo, det tror jeg. Det er dessverre en fare med alle spill som blander virkelighet og «datavirkelighet». Ser man for eksempel en Pokémon på den andre siden av en elv så gjør mange alt man kan for å få tak i den. Her må man ha litt sunn fornuft og ikke bli for gira, sier han.

Spillet kombinerer kart, mobildata og 3D-grafikk, sånn at det ser ut som om lommemonstrene er i områdene der du er. Spillere har allerede meldt om flere typer skader fordi de har hatt øynene limt til skjermen i jakten på digitale monstre. Ankelskader, ulykker i svingdører og kollisjoner med trær har vært av de hittil mest smertefulle resultatene.

- Særlig for barn kan det være litt skummelt, fordi de ikke alltid ser konsekvensene av en handling. Det kan være lurt at voksne eller eldre setter regler for at de må gå sammene med barnene, foreslår Gimse.

Etter hvert skal spillet utvikles til at man skal kunne treffe andre spillere, komme på lag, trene opp lommedyrene og komme i kamp med andre Pokémon.

Midt i trafikken

Mike Schultz, en 21 år gammel student på Long Island i delstaten New York, ramlet av skateboardet og skadet hånden da han var på Pokémon-jakt. Han sier selv at han hadde for lav fart.

– Jeg ville ha muligheten til å stoppe raskt om det skulle være noen Pokémons å fange i nærheten, sier han.

Spillerne skal gå til flere landemerker, såkalte «Pokestops», for å samle digitalt utstyr eller fordi de er treningsplasser for Pokémon. Spillet har også ført til farlige situasjoner, som når noen figurer dukker opp på panseret på biler eller i veikryss.

Utviklerne har imidlertid lagt inn én viktig sikkerhetsanordning: du kan ikke spille mens du kjører. Spillet krever at du holder en fart på under 30 kilometer i timen.

Friluft og læring

Spillet har også sine åpenbare fordeler. Spillerne er i mer aktivitet enn vanlig, og de kan samtidig lære om de historiske landemerkene som er med i spillet som Pokestops. Spillet har digitale skilt med informasjon om de ulike stedene – i den virkelige verden. I tillegg møtes spillerne ansikt til ansikt, til tross for at de ankommer skoler, parker og museum med nesa ned i skjermen.

Politiet i Darwin i Australia synes det har blitt litt for sosialt på stasjonen etter at spillet kom ut. De har sett seg nødt til å be folk slutte å gå inn på stasjonen, som er et av landemerkene i spillet.

– Du er ikke nødt til å faktisk gå inn, skriver politiet på sin Facebook-side.

POSITIV: Lars Gimse mener Pokémon Go kan få ungdom opp av sofaen. - Barn sitter mye stille i dag, så jeg tror spillet vil hjelpe å få dem ut og være aktiv.

POSITIV: Lars Gimse mener Pokémon Go kan få ungdom opp av sofaen. - Barn sitter mye stille i dag, så jeg tror spillet vil hjelpe å få dem ut og være aktiv. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken