Remi skulle gjøre en enkel jobb. Det var bare ett problem

IKKE ALENE: Remi Andre Malmberg oppdaget at han ikke var alene i fjorden.

IKKE ALENE: Remi Andre Malmberg oppdaget at han ikke var alene i fjorden. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Fikk uventet selskap i mørket.

DEL

I 22.30-tiden søndag kveld fikk mannskapet om bord på redningsskøyten Oscar Tybring IV melding om en sildebåt som hadde fått nota i propellen.

Det Remi Andre Malmberg, som er overstyrmann, redningsmann og dykker om bord på Oscar Tybring IV ikke visste da var at dette kom til å bli et meget spesielt oppdrag.

NB: Se film fra møtet nederst i artikkelen.

Folksomt

Da de kom fram til sildebåten som lå utenfor Blåmannsvika i Kaldfjorden, ble de møtt av en stor flokk måser som forsynte seg av fangsten som var fri på grunn av den ødelagte nota. Men måsene var ikke alene. I vannet svømte nemlig  12-13 spekkhoggere.

- Det var voldsomt folksomt, både over og under vann, forteller Malmberg.

- Spekkhoggerne lekte seg rundt båten og forsynte seg godt av silda som nå var fri. Det var virkelig et fantastisk skue!

Ikke alene

Malmberg skulle dykke ned å skjære løs bruket i propellen, men synes det ble litt i overkant spennende med såpass mange dykkekompiser. De valgte derfor å slepe sildebåten et stykke inn i Kaldfjorden, for å riste av seg spekkhoggerne.

- Vi fikk lagt oss til ro, og jeg tok på meg drakten og hoppet uti. Etter kort tid gjorde mannskapet som var igjen i båten meg oppmerksom på at jeg ikke var alene der nede, sier Malmberg

Avledningsmanøveren med å slepe båten hadde bare virket delvis. To av spekkhoggerne synes sildebåten var for interessant til å gi slipp på.

- Det eneste lyset jeg har når jeg dykker er det som er på maska. Jeg så meg litt rundt, og lyskjegla traff først en 7-8 meter stor spekkhogger som lå på siden av meg og fulgte med. Når jeg så nedover var den en som svømte der og, forteller han.

Var nok mette

- De var helt rolige, og viste ingen tegn til å være aggressive, så jeg fortsatte bare med mitt, sier Malmberg videre.

Han hadde roret i ryggen og propellen foran seg, og følte seg således passelig trygg.

- Jeg har en luftslange opp til båten når jeg dykker, og ville ikke at den skulle komme i konflikt med hvalene. Samtidig tenkte jeg at jeg skulle jobbe opp luften som allerede var på flaskene. Hvalene var nok godt mette etter sildefesten tidligere på kvelden.

I en halvtime jobbet Malmberg med å skjære løs nota. Når han da kom opp besluttet mannskapet at det var tryggest å slepe båten helt inn til kai for å gjøre ferdig arbeidet.

- Jeg har rundt 50-60 dykk som yrkesdykker, og en god del vanlige scuba-dykk fra tiden før det. Aldri før har jeg dykket med hval, det er ikke akkurat noe jeg oppsøker, ler han.

Artikkeltags