En gjeng med søskenbarn med base i Balsfjord har satt i gang en innsamlingsaksjon for å hjelpe båtflyktninger som kommer i land på Chios i Hellas. Bakgrunnen er at to av søskenbarna, Lene Pedersen og Tove Nikolaisen Thoresen, ble så grepet da de så et bilde i media av en død gutt på stranda at de begynte som hjelpearbeidere.

Nå har også søskenbarnflokken i nord engasjert seg i saken, og i november hadde de en tilstelning i bygdehuset på Malangseidet som ga 11.000 kroner i inntekt – penger som gikk til barnevogner slik at ungene skal slippe å ligge på bakken blant søppel og rotter. De har også samlet inn klær, sko, pledd og babyposer, og sendt dette sørover i store esker.

- Vi har til nå sendt 700 kilo, forteller Trine Strand, et av søskenbarnene.

- Nå trenger vi spesielt klær til gutter og menn, shorts og T-skjorter, og sko til alle, sier et av de andre søskenbarnene, Gunnveig Pedersen Yanice, på Storsteinnes.

Støttekonsert i kirka

Søskenbarnene har opprettet en støttegruppe på Facebook for familiesenteret «Iris Center», som hjelpa til flyktningene kanaliseres gjennom, og de oppfordrer folk som vil hjelpe om å ta kontakt der.

- Folk fra hele Troms bidrar. Det er veldig god oppslutning. Det viser at folk her nord har store hjerter og bryr seg, sier Gunnveig.

Nylig arrangerte hjelperne støttekonsert i Malangen kirke, som ga 21.000 kroner i inntekt til aksjonen, og førstkommende lørdag blir det ny konsert i Nordkjosbotn kirke.

- Vi satser på full kirke, og mye penger å hjelpe for. Dessuten blir det en flott kulturell opplevelse for folk, med en rekke lokale artister.

Stadig er det bleier og barnevogner pengene prioriteres å brukes til, da det er mange barn blant flyktningene.

 

- Verre enn før

Ifølge søskenbarnene skal det nå befinne seg 3.000 flyktninger i leiren på Chios, som er beregnet til bare litt over tusen, samt at det ytterligere er to tusen flyktninger utenom leiren.

- Nøden er større enn noen gang før, sier Trine.

- Båtflyktningene er avglemt fordi media ikke fokuserer på denne krisen lenger, men det kommer nye flyktninger dit hele tiden. Det er verre nå enn det var først, sier Gunnveig.

- Vil dere fortsette lenge med denne aksjonen?

- Det kjennes ut som vi vil holde på lenge, ja. Det føles godt å få lov til å hjelpe folk som har det vanskelig. En annen gang kan det være oss. Dessuten er det jo et påskudd for å være i lag og flire litt med hverandre, smiler hun.

Det hører også med at søskenbarnene har fått sponset ullgarn fra lokale REMA1000-butikker for å strikke babytepper til flyktningbarna.

- Ja, jeg er i gang med mitt andre nå, og vi har vel til sammen strikket 10-12 tepper allerede, forteller Gunnveig.