Ole logger av Facebook for godt: – Til slutt føler du at det bare er en tidstyv

Artikkelen er over 2 år gammel

Tromsø-regissøren mener regnskapet går i minus. Da er det på tide å slutte.

DEL

Filmskaper Ole Giæver har skrevet sin siste Facebook-oppdatering:

«Livet er for kort for facebook. Takker for meg. Farvel!».

– Jeg har tenkt på det lenge. Det var egentlig et nyttårsforsett. Jeg skulle melde meg av Facebook i løpet av året, sier Giæver til Nordlys.

– En distraksjon

Regnskapet går i minus, mener regissøren og skuespilleren fra Tromsø. Tida man bruker på Facebook reflekterer rett og slett ikke hva man får igjen for å være der.

– Det er veldig mye bra med sosiale medier. Du får tilgang på mye informasjon, og selv om det er mye søppel og ubrukelige nyheter, så er ikke Facebook bare negativt.

– Det er en distraksjon. I en jobb som jeg har, når jeg sitter mye foran en datamaskin, så blir man gjerne litt rastløs med jevne mellomrom – man kan «falle litt ut av det» eller miste motivasjonen. Da er det lett å klikke seg inn på en nettside, liverpool.no eller en eller annen nyhetsside.

Men før eller siden er han inne på Facebook – en tilsynelatende bunnløs strøm av oppdateringer og nyheter.

– Du kan scrolle nedover i det uendelige. Du kommer aldri til bunnen. Til slutt føler du at det bare er en tidstyv, og rastløsheten blir heller ikke borte. De gode ideene finner jeg sjelden på Facebook, eller liverpool.no for den del, de kommer snarere når jeg bare sitter og stirrer ut av vinduet.

Aldri fått det helt til

Giæver er ikke spesielt avhengig, mener han sjøl. Han har det han vil kalle et moderat bruk av både mobil og data. Samtidig har han et ønske om å være litt mer til stede i den virkelige verden.

– Å være på Facebook er på mange måter et forsøk på å dekke et grunnleggende behov, man ønsker å få en bekreftelse eller føle en tilhørighet til noe – at man er en del av et fellesskap.

– Det behovet vil jo fortsatt være der, så nå må jeg ringe venner for å snakke med de. Eller faktisk møte de fysisk. Forhåpentligvis blir jeg et mer sosialt menneske uten Facebook.

Giæver har heller aldri fått helt til sosiale medier, sier han.

– Jeg blir veldig selvbevisst på hva jeg skriver. Har jeg oppdatert statusen min på starten av en arbeidsdag, må jeg inn å sjekke med jevne mellomrom om det er kommet noen kommentarer på det jeg har skrevet.

– Det kan ødelegge en hel arbeidsdag.

Livstidsbrudd

En del av problemet er at Facebook har forandret seg, mener filmskaperen. Da han første gang logget seg på nettsamfunnet for 10 år siden var det de nærmeste vennene som leste hva han skrev. Det var en mindre og tettere sirkel.

– Det ble så svært etter hvert med eventer, ulike grupper og nyheter. Jeg mistet på en måte kontrollen over det.

Men hva vil han savne mest nå som han har deaktivert kontoen sin?

– Facebook kan være et bra sted å finne meningsutveksling. Jeg har fulgt diskusjoner som er bra, og det er kanskje det jeg vil savne mest.

Det er uansett bare å bite i seg. Giæver sverger at bruddet med Facebook er på livstid. Å gå tilbake vil være et stort nederlag, sier regissøren.

Facebook er blitt verdens tredje mest besøkte nettsted og har ifølge Aftenposten 3,4 millioner norske brukere.

Artikkeltags