Gå til sidens hovedinnhold

Ble evakuert i frykt for at demning skulle briste

Artikkelen er over 4 år gammel

Kommunen satte kriseledelse og beboere ble evakuert da en demning sto i fare for å briste. Torsdag kveld er situasjonen under kontroll.

Politiet meldte torsdag kveld om lekkasje fra en demning ved Storvatnet på Sortland i Vesterålen.

Beboere i området ble bedt om å evakuere øyeblikkelig.

- Foreløpig ikke fullstendig oversikt over hvem som blir berørt dersom demningen ryker, skrev politiet i Nordland på Twitter klokken 18.44.

Overfor TV 2 beskrev operasjonsleder June Strand Jensen i Nordland politidistrikt situasjonen som dramatisk.

- Vi har satt stab, sa Jensen til kanalen.

Under kontroll

Like etter klokken 21.30 erklærer politiet at situasjonen er under kontroll.

- Faren er over. De som har evakuert kan returnere tilbake til hjemmene sine, skriver politiet på Twitter.

Da hadde representanter fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vært på stedet i flere timer sammen med politiet.

- NVE er nå på stedet og vurderer situasjonen, men det er fare for at demningen kan briste. Veien er stengt og politiet har varslet 20 husstander som muligens må evakuere i natt, fortalte ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) til Nordlys i 19-tiden.

Torsdag kveld ble det jobbet med å stoppe lekkasjene ved å armere demningen med masser. Biler gikk i skytteltrafikk for å kjøre egnede masser til stedet, skriver Bladet Vesterålen.

Leilighetsbygg

Den aktuelle demningen står for hovedvanntilførselen til kommunen. Det var Selnes/Ånstad-området som ble berørt av evakueringen, ikke selve Sortland sentrum.

Les også

Marit ble evakuert: - Det føles helt uvirkelig!

 

- Vår mann i Sortland sier at det beste er å evakuere menneskene i nærheten for å være på den sikre siden. Politiet kom til stedet og så vidt jeg vet er det tre leilighetsbygg i nærheten som har blitt evakuert ettesom de kan være utsatte dersom demningen skulle briste. Statnett har også en trafostasjon som ligger i nærheten, fortalte Lars Grøttå, seksjonssjef i NVE, torsdag kveld.

Satte kriseledese

Da Nordlys snakket med ordfører Bjørkmo klokken 19, var kommunen i ferd med å sette kriseledelse.

- For det første må vi få kartlagt situasjonen. Så er det å ta vare på de folkene det gjelder som er det viktigste for oss. Vi må også se hvilke tiltak som kan igangsettes for å eventuelt hindre at dette skjer, fortalte hun.

I en pressemelding torsdag kveld oppfortet også Vidar Lundås, fungerende stabssjef i Nordland politidistrikt, publikum om å holde seg unna området.

Ifølge Lars Grøttå i NVE ble det hele oppdaget nærmest ved en tilfeldighet.

- Vi ble oppringt av en person som hadde kjørt forbi og sett at det var gravearbeid i nærheten av demningen. Dette var en damkyndig person som ble bekymret av at gravearbeidet som pågikk, hadde gravd i konstruksjonen og rørleggingssystemet. Vi har en mann i Sortland som kom og så på situasjonen. Han ble ytterligere bekymret og mente han kunne se et brudd på konstruksjonen på demningen, forteller Grøttå.

 

TIPS OSS TLF 77610500 SMS/MMS 2470 kode NORDLYS Epost tips@nordlys.no

Kommentarer til denne saken