Gårdbruker Einar Nikolaisen (50) fra Sørreisa var på begynnelsen av 90-tallet kjent som fotballspiller da han begynte å merke at noe var galt med kroppen. 

- Jeg fikk noen rare kuldefornemmelser rundt midjen og nedover ryggen, men slutta ikke med fotballen før i 1995. Da fikk jeg også konstatert at jeg hadde MS, forteller han.

Multippel sklerose er en kronisk, nevrologisk sykdom som angriper sentralnervesystemet. Dette kan gi seg utslag i mange forskjellige symptomer og sykdomstegn. For Einar ble det balanseproblemer, en droppfot og ikke minst trøtthet.

- Når folk spør hvordan jeg har det, så svarer jeg «stabilt dårlig». Jeg har ikke energi til noe, sier han.

- Han står opp, og så setter han seg og gjesper. Og slik fortsetter det hele dagen, forteller kona Susann.

Måtte selge buskapen

Lenge klarte Einar å holde det gående med kortisonkurer som han fikk med jevne mellomrom, og som ga midlertidig bedring. Men for to år siden var det ingen virkning av disse kurene lenger, og i fjor høst måtte han selge kyrne og avvikle melkeproduksjonen. Nå er det bare en kanin og en hest igjen på slektsgården i Nordlia.

- Det var ikke forsvarlig å holde på med gårdsdrifta lenger. Jeg var ustø, slepte føttene etter meg og falt flere ganger. Til slutt holdt jeg på å bli truffet av ei ku som sparket etter meg.

Nå går han med krykker, og arbeider bare med å holde humøret oppe.

Håper på Mexico

Einar søkte om stamcellebehandling ved Haukeland sykehus som driver et prøveprosjekt med dette. Men han fikk avslag.

- Jeg var ikke syk nok, og dessuten for gammel. De har aldersgrense på 45 år, forteller han.

Det eneste håpet som nå gjenstår, er å få behandling i utlandet. Han har fått kjennskap til en klinikk i Mexico som har spesialisert seg på dette feltet, og som i løpet av 26-28 dager fjerner de syke cellene gjennom en tøff behandlingsprosess. TV2 fortalte nylig om fem norske MS-pasienter som har startet sin stamcellebehandling i Mexico fordi de ikke får behandling hjemme. 

- Man skal kunne bli helt bra etter ei slik behandling, sier Einar.

Bøygen er at det koster penger. Mye penger.

- Selve behandlinga koster 460.000 kroner, og så kommer reise og noe medisin i tillegg.

Innsamlingsaksjon

I et forsøk på å skaffe penger har kona og døtrene startet innsamlingsaksjon på Facebook, «Einar til Mexico». Susann opplyser at det allerede er kommet inn 27.600 kroner på kontoen, etter bare fire-fem dager.

- Jeg fikk mange telefoner i helga fra folk som syntes det var bra at vi gjør dette. Det er mye penger som skal til, men jeg håper virkelig å lykkes med dette. Jeg har ingen garantier, men ønsket mitt er å kunne ta opp arbeidet i fjøset igjen, sier han.

Og hvem vet, blir det suksess så kan kanskje Old Boys-spillere også glede – eller grue - seg til at Einar Nikolaisen gjør comeback på fotballbanen med sine beryktede taklinger.