Gå til sidens hovedinnhold

De skulle selge «drømmetomter». Det er bare ett problem...

Artikkelen er over 6 år gammel

Bommet med 1880 kilometer.

– Dette er helt nytt for oss hvor bildet er fra, sier Johan Høstmælingen i reklamebyrået "Ferskvann".

Det var på lørdag at Dagens Næringsliv hadde en annonse i sin avis. Annonsen, som reklamerer for hyttetomter på Hafjell, viser et bilde av norsk natur med vann, ryper og høye fjell.

Det eneste problemet er bare at dette bildet ikke er tatt på Hafjell i Oppland kommune, men på Sørøya i Vest-Finnmark. Det er reklamebyrået "Ferskvann" som står bak annonsen.

Det skriver Finnmark Dagblad.

Hadde ingen gode bilder

«0 - det er antall meter fra hytta til et av Norges beste jaktterreng for villrein, elg og småvilt» står det i annonsen. Samtidig viser kartet at det er i overkant av 1880 kilometer og 26 timer med bil fra Hafjell og til jaktterrenget som er avbildet.

– Bildet er hentet fra en bildebank, fordi vi måtte finne et bilde som illustrerer jakt og norsk terreng. Vi har ingen gode bilder derfra, og vi hadde heller ikke muligheten til å ta bilder selv, sier Høstmælingen.

– Litt merkelig

Det var Ole-Gunnar Rasmussen som tok det idylliske bildet fra Vest-Finnmark.

– Bildet blei tatt i oktober for to år siden på Sørøya. Jeg visste ikke at dette bildet var brukt i denne annonsen, og jeg synes også det er litt merkelig at de bruker et bilde med hav og sjø for å reklamere for hyttetomter på Hafjell, sier Rasmussen som har solgt sitt bilde til Thinkstock. En nettjeneste hvor man kan kjøpe og laste ned bilder som er lastet opp til siden.

En annen som stusset over annonsen, var Eirik Palm.

– Jeg så med en gang at dette bildet var fra Dønnesfjord, ikke Hafjell. Det kan sammenliknes litt med den gangen Hurtigruta blei redigert inn på Sognefjellet, 1300 meter over havet, sier Palm.

– Falskneri

Fritz Breivik, førstelektor ved journalistikkutdanninga i Bodø, mener dette kan påvirke troverdigheten.

– Min første reaksjon er at dette må være en misforståelse. Hvis dette derimot er et bevisst valg, vil jeg kalle det for falskneri. Det er helt klart at de som står bak annonsen prøver å fremstille hyttetomtene på Hafjell som mer eksotisk enn de kanskje er. Samtidig er det også litt artig at de må bruke Finnmark for å lokke folk til et av de mest populære hytteområdene i Norge.

Verdens beste illustrasjon

Det er Norgesski AS som har utvikling av områder for hytte- og fritidsboliger på Hafjell, som ansvarsområde. Stein Plukkerud i Norgesski AS er den som godkjenner annonsene. For også han var bildets opprinnelse ukjent.

– Dette er helt ukjent for meg, og aner ikke hvor reklamebyrået har hentet bildet fra. Samtidig så er det ikke slik at jeg undersøker hvert enkelt bilde i hver annonse. Bruker vi et bilde av en skiløper, sjekker jeg ikke om denne skiløperen befinner seg i Hafjellområdet, sier Plukkerud.

– Skjønner du at noen reagerer?

Ja, det gjør jeg, og jeg hadde nok reagert jeg også.

Annonseansvarlig har, som plaster på såret for at det ikke står hvor bildet er fra, bare lovord å si om Finnmark.

– Hadde vi visst at bildet var fra Sørøya i Vest-Finnmark, hadde vi helt klart skrevet det. Samtidig vil jeg si at det må være verdens beste illustrasjon, og det er hyggelig å få vite at bildet er fra Finnmark. Det er nesten sånn at jeg får lyst til å reise dit. Det er klart at naturen i Finnmark ikke kan sammenliknes med Hafjell, og vi er rett og slett utkonkurrert! avslutter Plukkerud.

Kommentarer til denne saken