Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det snart slutt på dette: - En gledens dag

Artikkelen er over 3 år gammel

Åpningsdatoen er satt for tunnelen gjennom Sørkjos-fjellet.

En av fylkets verste vei-verkebyller er snart en saga blott. 2. februar åpner tunnelen gjennom Sørkjosfjellet, til glede for tungtransportører og andre som har hatt ublide opplevelser over E6-fjellet til og fra Sørkjosen.

- E6 over fjellet har i årevis vært en problematisk strekning, spesielt for næringstransporten på vinterstid. Snart kan trafikantene ta det nye veganlegget i bruk, noe som vil bedre fremkommeligheten betydelig. I tillegg er den nye vegen et viktig bidrag til trafikksikkerheten, sier fungerende prosjektleder Torgeir Dahle i Statens vegvesen i en pressemelding.

Nå igangsetter de testing av sikkerhetssystemene i tunnelen. De vil de bruke de neste ukene på.

Kosmetikk gjenstår

- Når vi åpner den nye vegen i februar vil det bare gjenstå småplukk her og der, hovedsakelig av kosmetisk art. Dette blir gjort i løpet av våren, sier Dahle.

Helt ferdig er man dog ikke. Det gjenstår en stor rasteplass vest for fjellet. Der skal det etableres toalett og oppstillingsplasser for blant annet tunge kjøretøy. Dette arbeidet starter til våren og skal være ferdigstilt til høsten.

Den nye tunnelen er 4,6 kilometer lang og overvåkes døgnkontinuerlig av Vegtrafikksentralen. I tillegg til tunnelen er det bygd 2,8 kilometer ny vei.

Tunnel-prosjektet har hatt sine nedturer. I mars 2015 ble den spanske entreprenøren OSSA løst fra kontrakten fordi det rett og slett gikk for sakte fremover. Selskapet mente oppsigelsen ikke var berettiget, og trakk derfor Statens vegvesen for retten, med et samlet erstatningskrav på nærmere 384 millioner kroner. I retten fikk spanjolene ikke medhold, og Skanska har siden overtatt jobben, som nå nærmer seg slutten.

- Etterlengtet

- Dette er en gledens dag. Nå ser vi endelig lys i tunnelen, bokstavelig talt, sier Nordreisa-ordfører Øyvind Evanger (Ap) til Norldys mandag kveld.

- Det er veldig etterlengtet. Strekninga over fjellet har vært et problem, spesielt for tungtrafikken, men når det er skikkelig glatt der, er det problemer for alle. Vi har sogar hatt dødsulykker der, så dette er veldig gledelig.

Ordføreren regner med at kjedet må på når den store dagen skal markeres.

- Ja, men vi har akkurat fått beskjed, så vi har ikke rukket å planlegge noe enda, sier Evanger, som sjøl har hatt problemer på overgangen.

- I min ungdom bodde jeg på andre sida, så ja, også jeg har hatt problemer over der, sier Evanger.

Kommentarer til denne saken