100 meter i uka ble til 100 meter i måneden Tunnelen i Sørkjosfjellet kraftig forsinket

Det er dårlig fart på tunnelbyggingen. Det spanske selskapet skulle sprenge 100 meter i uka. De har klart 100 meter i måneden. Foto: Ola Solvang

Det er dårlig fart på tunnelbyggingen. Det spanske selskapet skulle sprenge 100 meter i uka. De har klart 100 meter i måneden. Foto: Ola Solvang

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

De skulle sprenge 100 meter fjell i uka. Så langt har de bare klart 100 meter i måneden. Tunneldriften gjennom Sørkjosfjellet er sterkt forsinket.

Gjennomslaget på den 4,6 kilometer lange tunnelen skulle egentlig skje til høsten. Prosjektleder Gudmund Løvli sier til Nordlys at denne tidsplanen kommer til å sprekke.

– Vi må bare innse at dette ikke går etter forutsetningene, sier Løvli.

Den første salven ble sprengt 20.november i fjor. Dersom fremdriftsplanen hadde vært fulgt skulle 1,6 kilometer nå vært ferdig. I går var tilsammen 400 meter av den 4,6 kilometer lange tunnelen sprengt ut.

Krisemøter med entreprenør

– Vi har senest denne uken tatt problemene med fremdriften opp med entreprenøren. Hvordan dette vil utvikle seg fremover er usikkert. en av forklaringene vi har fått fra OSSA er at de har slitt med utstyret. Det er heller ikke til å legge skjul på at arbeidsmetodene på en del områder er annerledes enn det som er vanlig hos oss. OSSA har da også gitt utrykk for at de ønsker å tilpasse seg måten man jobber på i det norske anleggsmarkedet, sier Løvli.

Det er det spanske entreprenørselskapet OSSA som har kontrakten på å bygge tunnelen gjennom fjellet. Nordlys lykktes ikke i går å komme i kontakt med den spanske prosjektledelsen. I februar skrev Nord24 at entreprenørselskapet byttet ut spanske arbeidere med svenske og norske. Mange spanjoler fra arbeidslagene hadde allerede reist hjem.

Spanjoler reiste hjem

- Vi har byttet ut folk, ja. Det er helt normalt. Og det er ulike årsaker til at en ønsker å gjøre justeringer på bemanningen under anleggsarbeid, sa prosjektstøtte Arne Rafdal ved OSSA. Han begynte i jobben sin i OSSA så sent som i månedsskiftet november/desember – og han jobber ved kontoret i Oslo.

- Klima har ikke vært noe problem, så vidt meg bekjent, sa han til Nord24.

Rafdal mente forklaringen til at flere har reist fra Nordreisa er at de hadde gjort sin jobb her, og anlegget var kommet i en fase hvor en trengte annen kompetanse.

- Det er helt normalt og vanlig at en trenger annen kompetanse i oppstart, og en ny kompetanse i mellomfasen – og kanskje en annen en mot slutten, sa Refdal.

Skulle vært ferdige til høsten

Selve hullet gjennom fjellet skulle etter planen være sprengt ut til høsten. Deretter var det avsatt 1 år til å bygge vei, og gjøre tunnelen klar til bruk.

Det var pensjonisten og lokalpolitikeren Olaf Skogmo som skjøt den første salven for å markere starten på prosjektet i fjor høst. Skogmo har i nesten en mannsalder jobbet for å få dette prosjektet på plass. Når tunnelen står ferdig vil den bratte og svingete fjellveien bli erstattet med en moderne tidsriktig vei. Det er kalkulert med en tidsbesparelse på 6 minutter fra Langslett til Sørkjosen.

Se videoanimasjonen av den nye veien gjennom Sørkjosfjellet:

Artikkeltags