Vegvesenets geotekniker: - 99 prosent av raset er gått under vann - rasområdet er enormt

I HAVET: Lite av raset kan ses med det blotte øyet. Ifølge geotekniker Øyvind Skeie Hellum er 99 prosent av rasområdet under vann.

I HAVET: Lite av raset kan ses med det blotte øyet. Ifølge geotekniker Øyvind Skeie Hellum er 99 prosent av rasområdet under vann. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

JORDRASET I SØRKJOSENGeotekniker Øyvind Skeie Hellum i Statens Vegvesen var raskt framme i Nordreisa og Sørkjosen for å kartlegge rasområdet. Han har vært flere runder oppe i helikopter, og da Nordlys var i kontakt med ham like etter klokken 11.30 var han ute i båt.

– Det jeg kan si først og fremst er at det er et enormt rasområde, som strekker seg omlag en kilometer.

Toppen av isfjellet

Bildene Nordlys har presentert fra lufta viser bare "toppen av isfjellet", og er lite beskrivende for hva som egentlig har skjedd.

– 99 prosent av raset har gått under vann, og vi ser bare øverste del av det.

Hellum er kjent med NVE sitt jordskredvarsel, som også er satt i sammenheng med Meteorolgisk institutts OBS-varsel for store mengder nedbør.

LES OGSÅ: NVE sente varsel allerede fredag: – Vi ventet på et ras

Kartlegger havbunnen

Men geoteknikeren klarer ikke helt å se at nedbørsmengden skal ha klart å påvirke havbunnen i en slik grad.

– Jeg er kjent med varselet med klarer ikke se at det har en sammenheng med det som har skjedd. Vi snakker om et område som uansett er under vann.

Statens Vegvesen har kontaktet et landmålefirma i Alta som iløpet av natta skal komme til Sørkjosen for å foreta kartlegging av havbunnen.

– Dette skal gjøres fra båt, og den er for tiden i Harstad og må fraktes opp hit. De kommer i løpet av natta for å bistå, sier Hellum.

Artikkeltags