Siste dag med spesialtilbud på Nordlys+ - bestill tilgang her!

Anslagsvis 60 asylsøkere befant seg onsdag inne på Ankomstsenter Finnmark på Vestleiren utenfor Kirkenes.

Om lag like mange møtte onsdag kveld opp for å markere sin kraftige motstand mot at norske myndigheter returnerer personer til Russland uten grundig behandling av asylsøknadene sine, skriver iFinnmark.

Se også bildeserien nederst i saken.

- Dette er ikke mitt land

Blant initiativtakerne var sokneprest Audhild Kaarstad i Sør-Varanger.

- Amnesty har kritisert Norge for dette, og sagt at i verste fall kan den nye utlendingsloven føre til at folk blir forfulgt og torturert, påpekte hun.

- Jeg har vært med på å skrive under på Amnesty-opprop mange ganger, men jeg har aldri fått en sak som handler om menneskerettighetene i Norge. Dette er ikke mitt land. Dette kjenner jeg meg ikke igjen i, sa hun.

En del av asylsøkerne kom fram til utgangsporten for å snakke med de frammøtte og media. De uttrykte stor takknemlighet for støtten.

Varaordfører Lena Norum Bergeng (Ap) i Sør-Varanger og fylkestingsrepresentant Silja Støyva Arvola (SV) var til stede og holdt apeller. Andre partier var ikke representert på markeringen, etter det iFinnmark kunne se.

- Ikke trygt i det hele tatt

Den gamle HV-leiren som midlertidig var et mottakssenter, er nå et retursenter for Utlendingsdirektoratet og Politiets utlendingsenhet.

– Vi reagerer veldig sterkt på det som skjer her, de umenneskelige transportene ut av Norge. De transporterer folk ut uten at de får realitetsbehandlet sine søknader. Vi har barnefamilier og gravide som myndighetene mener er trygt å sende over til Russland, sier Eirik Nilsen i gruppen Refugees Welcome to Arctic til NTB.

– Vi har ikke tro på at det er trygt i det hele tatt. Jeg har snakket med folk i leiren i dag som akkurat har fått avslag på sine søknader, hvor det også står at de ikke får realitetsbehandlet søknadene. Jeg har ikke ord. Det er en tragedie, sier Nilsen.

Bildeserie

Fakkelprotest mot asylreturer i Kirkenes