Soldagskupp! Nordlys + 1,- første måned. Trykk her

Lederen for Politiets utlendingsenhet i Kirkenes, Tor Espen Haga, sier seg overrasket over de kraftige reaksjonene på de planlagte utsendelsene til Russland over Storskog.

– Personlig er jeg overrasket over den store oppmerksomheten nå. Dette er en videreføring av det arbeidet vi hadde før jul. Det nye var at vi kunne gå fra bruk av sykler over til å bruke buss. Dette framsto som en mye bedre løsning, ikke minst for dem som skal returneres, sa PU-lederen på et pressemøte i Vestleiren utenfor Kirkenes torsdag.

I fjor høst ble rundt 200 asylsøkere returnert til Russland over Storskog. Men da den bitende vinterkulda satte inn, stanset syklingen tilbake til Russland.

– Det er fortsatt flere hundre som skal returneres til Russland, sier Tor Espen Haga til NTB.

Forsinkelser

Utsendelsen av 31 asylsøkere i buss til Russland torsdag ble likevel ikke gjennomført som planlagt.

Tre russiske minibusser som skulle hente avviste asylsøkere, forlot torsdag ettermiddag Ankomstsenter Finnmark uten noen passasjerer om bord. Grunnen til dette var mangel på personell på russisk side, opplyste PU torsdag ettermiddag.

«Dette må vi forholde oss til, men det skaper forsinkelser. Vi forutsetter at personell er på plass i morgen, og at uttransportering da kan foretas», skriver kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i en epost til NTB.

Rømte fra leiren

Flere asylsøkere som hadde fått beskjed om utreise torsdag, rømte leiren like før klokken 10 på formiddagen. To menn og en kvinne klarte å ta seg ut av leiren og inn i kirkeasyl. De tre syrerne vil ikke bli avvist fra kirkebygget, opplyser Sør-Varanger menighetsråd.

Flere andre som forsøkte å rømme, ble pågrepet av politiet.

Et syrisk kristent ektepar og deres tre barn som ble pågrepet på Hesseng mellom Høybuktmoen og Kirkenes, får bli i Norge inntil videre. Utlendingsnemnda (UNE) skal se på saken på nytt, ifølge familiens advokat Brynjulf Risnes.

Familien hadde fått beskjed om at de skulle sendes ut torsdag, og forsøkte derfor å rømme.

Aktivister pågrepet

Også tre aktivister i gruppen Refugees Welcome to the Arctic ble pågrepet torsdag. De forsøkte å hjelpe asylsøkere med å komme seg ut av Vestleiren.

De tre ble sittende i arresten i rundt to og en halv time før de ble tatt inn til avhør. De er siktet for brudd på utlendingslovens paragraf 108, fjerde ledd, om å hjelpe en utlending til ulovlig opphold. Straffen blir trolig et forelegg.

– Hvis de ikke vedtar forelegget, havner saken i retten, sier politiets operasjonsleder Svein Erik Jacobsen til NTB.

Merete Eriksson sier hun er sjokkert over hvordan politiet behandlet henne.

– Det er rett og slett surrealistisk. Jeg kan ikke se at jeg har gjort noe galt, sier hun.

Ikke internert

Haga fastholder at det ikke er en interneringsleir som er etablert i det tidligere mottakssenteret for asylsøkere. De som er innenfor gjerdene, kan i prinsippet bevege seg fritt.

– Vi har ingen internering. Enten er de pågrepet, eller så kan de få beslutning om at de skal oppholde seg på et fast sted. Vi strekker oss alltid så langt som mulig for at de som skal returneres, blir behandlet på en slik måte at de har slingringsmonn. Vi ønsker ikke å legge restriksjoner på noen, sier PU-lederen.

– Men det viste seg i dag at det var en reell fare for at de ville unndra seg utvisning. Derfor iverksatte vi tiltak, forklarer han. (©NTB)