Simla hadde trolig stått fast her et par dager: – Viser farene ved forsøpling langs fjorden

I KNIPE: Denne simla hadde viklet seg inn i et fiskenett ved fjorden i Torhop i Tana, og deretter satt seg fast i et tre. Hundene til ordfører Frank M. Ingilæ fikk ferten av den 8.3, og han kuttet den løs. Alle må bidra til at stranda holdes rein for plastsøppel, formaner han.

I KNIPE: Denne simla hadde viklet seg inn i et fiskenett ved fjorden i Torhop i Tana, og deretter satt seg fast i et tre. Hundene til ordfører Frank M. Ingilæ fikk ferten av den 8.3, og han kuttet den løs. Alle må bidra til at stranda holdes rein for plastsøppel, formaner han. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tana-ordfører Frank M. Ingilæ og hans to hunder ble redningen for denne reinen.

DEL

Ingilæ var på skitur ved Torhop da hundene Fram og Frost fikk ferten av noe levende i nærheten.

Et stykke unna sto nemlig en reinsimle bom fast. Den var fanget i et nett, trolig fiskegarn, viklet inn i noen trær.

– Det var flaks at jeg hadde hundene med, for ellers hadde jeg aldri oppdaget den. Og dyret sto så godt inntullet at det aldri ville kommet seg løs på egen hånd, sier Tana-ordføreren til iFinnmark.

Hans teori er at reinsdyret har fått nettet i geviret ved fjorden like ved – og så viklet seg fast da det spiste mose fra trærne.

Marint avfall farlig

Området rundt var knallhardt nedtråkket, noe som får Ingilæ til å anta at den kan ha stått fast et par dager.

– Dette er et eksempel på at marint plastavfall også utgjør en stor fare for reinsdyr. Tana kommune har vedtatt at vi skal få ryddet opp slikt avfall ved strandlinja dette året. Og det er absolutt nødvendig at alle er med og bidrar til mindre plastavfall, sier han.

Stanget i låret

Selv etter mange timers kamp var simla fortsatt i god form.

POLITISK JOBB: Ordfører Frank M. Ingilæ sier at det fra lokal side vil bli jobbet hardt for å påvirke energi- og miljøkomiteen på Stortinget før denne skal gi sin innstilling 28. mars. Målet er å hindre at komiteen godkjenner Tana-avtalen. Foto: Alf Helge Jensen

POLITISK JOBB: Ordfører Frank M. Ingilæ sier at det fra lokal side vil bli jobbet hardt for å påvirke energi- og miljøkomiteen på Stortinget før denne skal gi sin innstilling 28. mars. Målet er å hindre at komiteen godkjenner Tana-avtalen. Foto: Alf Helge Jensen

– Den sparket og stanget meg noen par ganger mens jeg kuttet den løs, og jeg begynte å blø litt på låret. Men jeg fikk etter hvert holdt geviret såpass fast at jeg fikk løs alt, sier Frank Martin Ingilæ.

Da den var løs, løp den av gårde noen meter. Deretter stoppet den og tittet litt tilbake på ordføreren, før den luntet videre, forteller han.

En takk fikk han også senere fra reineieren.

Artikkeltags