Fant blinkende rør som kan være ladd: - Tryggeste er om politiet fjerner den

FORSØPLET: Slik var tilstanden på yttersia under fjæra-ryddingen søndag formiddag.

FORSØPLET: Slik var tilstanden på yttersia under fjæra-ryddingen søndag formiddag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ved fjæreryddingen i Rebbenesøy utenfor Tromsø ble det samlet hele 200 søppelsekker med maritimt søppel. Blant dem var minst to svært uvanlige funn.

DEL

Ett av de mest oppsiktsvekkende funnene ble gjort av Bjørn Tore Sørensen.

Han forteller at han snublet over en ganske stor og tung gjenstand, -rød og i form av to parallelle sammenlimte sylindere. Redskapet blinker fortsatt svakt.

Fant bortkommet oljeredskap

– Jeg fant ganske fort ut av hva det var. Det er snakk om et maritimt måleinstrument kalt «Streamer Recovery Device» som brukes ved seismikkskyting for å kartlegge større geologiske undervannsområder i forbindelse med oljeutvinning, forteller kvaløyværingen.

Han sendte straks en mail til produsenten, Geospace Field Service i Houston, Texas i USA med forespørsel om å identifisere hvem eieren kunne være.

– Jeg fikk beskjed om å sitere det første sifferet i serienummeret. Det skulle fortelle dem hvem som eier redskapet, forteller Sørensen og legger til at han regner med at eieren selv kontakter ham om de ønsker den tilbake.

Det viser seg at gjenstanden tilhører det fransk-baserte seismikkselskapet CGG. Sørensen har fortsatt ikke hørt fra franskmennene om en eventuell overlevering av redskapet.

– Bør behandles svært varsomt

Instituttleder for geovitenskap og petroleum ved NTNU, Egil Tjåland, antar at redskapet sannsynligvis er brukt i forbindelse med seismisk innsamling.

– Innretningen er vanligvis montert på seismisk kabel. Den aktiveres dersom kabelen synker til bunns, slik at den kan løfte kabelen opp igjen. Sylinderne er ifølge spesifikasjoner normalt fylt med CO2 og inneholder et batteri. Sylinderne bør behandles svært varsomt siden de kan være under trykk. Trykket i redskapet kan være så mye som 70 psi, sier Tjåland.

Til sammenligning er trykket i et bildekk på cirka 25 psi.

SEISMIKK-REDSKAP: Gjenstanden tilhører et fransk selskap og det er vanskelig å si hvor lenge den har ligget i fjæra i breivika på Rebbenesøy.

SEISMIKK-REDSKAP: Gjenstanden tilhører et fransk selskap og det er vanskelig å si hvor lenge den har ligget i fjæra i breivika på Rebbenesøy. Foto:

- Kan oppstå farlige situasjoner

Han advarer allmennheten mot at utstyret kan være ladd, og derfor bør behandles med respekt.

– Med slike gjenstander kan det oppstå farlige situasjoner. Det tryggeste er dersom politiet bes om å sikre og fjerne gjenstanden, mener Tjåland.

Instituttlederen har følgende teori om hvor redskapet kan stamme fra.

– Redskapet er sannsynligvis mistet etter seismisk innsamling. Dette kan ha drevet lang vei, og det er dessverre ikke mulig å si noe om opprinnelsessted, altså hvor operasjonen foregikk. Det er også mulig at utstyret ble mistet ombord på seismisk båt, forteller han.

Ifølge produsentens nettside er produktet vært omkring 18.000 dollar. Det tilsvarer cirka 150.000 kroner.

«Kristin»

Helgens rydningsdugnad førte også til andre unormale funn. I Sandviken nord for Hølkesfjorden fant Bo Eide en 200 kilos tank som trolig stammer fra en oljeplattform.

Eide fant fort frem til eieren.

– Det var faktisk ikke vanskelig. Det sto «Kristin» på siden av gjenstanden, så jeg tok bare kontakt med sjefen på oljeplattformen med samme navn og de kunne bekrefte at de hadde mistet noe lignede rundt oktober i fjor, forteller han.

Kristinfeltet er helt nede ved Stord i Hordaland.

Samlet 200 poser med søppel

Eide forteller at fjæra-ryddingen har blitt en tradisjon.

– Ren Kyst prosjektet har stått på siden 2011. Mange gjør mye for å rense fjæra for ting som ikke skal være der, og bare nå i helgen samlet folk over 200 søppelsekker. Det er vi veldig fornøyde med, sier han.

Artikkeltags