Dette mener ekspert om Sophie Elises mobbe-hevn

SA I FRA: Bloggeren tok kontakt med foreldrene til netthetserne. (Foto: (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB Scanpix))

SA I FRA: Bloggeren tok kontakt med foreldrene til netthetserne. (Foto: (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB Scanpix))

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Påskeaften valgte blogger Sophie Elise Isachsen å ta et oppgjør med sine unge netthetsere ved å kontakte foreldrene deres.

Blogginnlegget har fått mye støtte i sosiale medier, selv om noen også er kritiske.

Var det riktig av bloggeren å kontakte foreldrene på den måten? Vi spurte Kristin Oudmayer i UNICEF, som er en av landets fremste eksperter på mobbing.

- Det er et langt bedre alternativ enn å henge ut mobberne, slik mange andre voksne gjør, sier hun til Side2.

Som på skolen

Oudmayer trekker fram at denne metoden er helt vanlig på andre arenaer:

- Ser man på hvordan dette håndteres på skolen, så gjør man det nettopp slik – tar det opp med foreldrene til barna det gjelder, sier hun.

- På den måten får foreldrene anledning til å ta dette opp med sine egne barn, og blir gitt anledning til å endre noe ingen foreldre ønsker at deres barn skal drive med, fortsetter hun.

Foreldre har et ansvar

Oudmayer forteller at ikke alle foreldre er like flinke til å følge opp barna sine.

- Mange foreldre aner dessverre ikke hva barna deres gjør på nett, fordi de selv mangler digital kompetanse og interesse. Barna deres ligger ofte langt foran dem i kunnskap og erfaring, sier hun.

Hun sammenligner foreldres deltakelse med innsatsen som idrettsforeldre:

- Akkurat som vi er på sidelinja på fotballbanen og i håndballhallen, må vi som voksne ha kjennskap til- og være tilstede på barns digitale arenaer som gode rådgivere og voksne som stiller spørsmål og viser interesse for deres digitale liv, sier hun, og sier videre:

- Det vil ikke gi en fullstendig garanti mot at egne barn ikke vil gjøre dårlige vurderinger som skader andre, men det reduserer sannsynligheten.

- Fordi det er mulig

Ifølge Sophie Elise blir hun hetset av barn helt ned i 12-14-årsalderen. Hva får så unge barn til å trakassere fremmede på nett?

- Det enkle svaret er fordi det er mulig, sier Oudmayer.

Hun utdyper: - De kan være drevet av et ønske om å hevde seg selv og vise for omverden at de er tøffe, og på den måten få styrket sin status. De kan også være drevet av at de selv føler seg stygge, ubetydelige, dumme og så videre, og dermed kan kjenne en viss tilfredsstillelse over å ramme de som innehar popularitet de selv drømmer om.

Etterligner de voksne

Men selv om dette gjelder barn, må også voksne innse at vi har et stort ansvar.

- Dette skjer også som følge av at mange voksne, gjennom sine handlinger og holdninger på nettet og ellers, er med på å legge listen for hva barn og unge kan tillate seg. De gjør slik vi gjør, ikke slik vi sier de skal gjøre, sier hun.terligner de voksne

- I tillegg er det verdt å nevne at det sjelden får konsekvenser å mobbe noen på nettet, og det gir motivasjon til å fortsette, avslutter hun.

Artikkeltags