Gå til sidens hovedinnhold

Ute etter sommerjobb? Her er «eksperttipsene»

Artikkelen er over 5 år gammel

Til tross for at han bare er 16 år, sikret Tobias Nøkland seg sommerjobb hos byggevarebedrift i Tromsø.

For abonnenter

- Det er mange hyggelige folk her, som tar godt vare på meg. Jeg trives godt, og er veldig glad for at jeg har fått denne muligheten, sier Tobias Nøkland (16).

Nøkland er akkurat ferdig på Langnes ungdomsskole, og tross sin unge alder har han fått seg sommerjobb hos byggevarebedriften Fargerike.

- Jeg betjener kunder, henter ting som trengs og tar imot varer, sier Tobias om arbeidsoppgavene sine.

Han jobber sju timer per dag, fem dager i uka. Han skal jobbe seks uker totalt i løpet av ferien.

- Jeg jobbet her i fjor sommer også. Litt helgejobb har det også blitt, sier han.

Imponerte sjefen

Distriktssjef i Adecco Lisbeth Kåberg understreker hvor viktig det er at ungdom jobber.

- Det er viktig å få seg sommerjobb. Ikke bare på grunn av pengene man tjener, fordi man får essensiell erfaring. Man oppnår dette uansett om man jobber i kiosk eller gjør noe annet. Ungdom må jobbe, sier Kåberg.

Tobias jobbet først på Fargerike i forbindelse med PRYO, utplasseringsuka, våren 2015. I etterkant fikk han tilbud om sommerjobb.

- Når vi rekrutterer sommervikarer ser vi først og fremst på hvor arbeidsvillige de er. Tobias jobbet her på PRYO-uka i fjor, og imponerte oss. Da fikk han tilbud om sommerjobb. Vi så at vi kunne få bruk for ham, sier Roar Dalseth i Fargerike.

- Ferietiden er mindre travel enn resten av året, så da er det lettere å slippe til ungdommen. Vi ansatte skal jo dessuten også ha ferie, så da er det bra å ha sommervikarer som kan steppe inn, sier Dalseth.

Kan være utfordringer

Mange ungdommer under 18 år opplever at det kan være utfordrende å få seg sommerjobb, rett og slett fordi man ikke vet hvor man skal lete.

En løsning kan være å ta kontakt med småjobbsentralen eller et bemanningsbyrå.

- Hvilke jobber vi tilbyr kommer helt an på hvem som forhører seg. Ungdommer under 18 blir for det meste tilbudt gressklippings- og malingsjobber, og lignende, men iblant dukker det opp noe spesielt. For noen dager siden var det en ungdom som hjalp til under en helikoptertransport, sier Nora Moldestad i småjobbsentralen.

- Vi jobber med både firmaer og privatpersoner, sier hun.

Småjobbsentralen får telefoner hver dag fra både arbeidsgivere og arbeidstakere. Moldestad regner med at småjobbsentralen organiserer tre-fire småjobber hver dag.

Kommentarer til denne saken