Se bildeserie her!

- Tidligere har jeg syklet både Bodø-Oslo og Tromsø-Oslo, men da det føltes som å ta en tur rundt huset fant jeg ut at det var på tide å sette seg større mål, forteller med et smil Torleif Markussen til Nordlys.

Markussen sykler for tiden gjennom det nordlige USA og i Canada, og planlegger å ha lagt bak seg en distanse tilsvarende en drøyt 6500 km når han er ferdig. Underveis blogger han om turen på nettsiden crazydudeonabike.wordpress.com/

På veien i to måneder

Han har vært på veien siden 30. mai og skal holde på til han må vende nesa hjemover den 6. august. I løpet av den tiden satser han altså på å krysse det vidstrakte nord-amerikanske kontinentet på tvers.

- Jeg startet turen den 30. mai. Da satte jeg meg på sykkelen og la ut fra Bar Harbour, Maine. Meningen er å starte nord-øst på kontinentet, så jobbe seg gradvis over USA og Canada til jeg tilslutt ender opp helt nordvest i en liten by som heter Anacortes i staten Washington, beretter Markussen.

- Akkurat nå har jeg stoppet i en liten by som heter Stillwater. Byen ligger midt i hjertet for den norsk-ættede befolkningen i USA, og de aller fleste jeg har møtt her har en eller annen form for tilknytning til Norge.

Hjelpsomme og høflige mennesker

Den ivrige sykkelentusiasten er svært fornøyd med turen så langt, og ikke minst med hvordan folk tar i mot han over det ganske land.

- Det er fantastisk mye flotte folk her borte. Omtrent alle jeg har møtt på veien er svært hjelpsomme og høflige. Jeg har opplevd at tilfeldige har stoppet opp for å hjelpe meg med problemer og har også fått overnatte på sofaen til vilt fremmede.

Til vanlig jobber han som maskinsjef, dykker og redningsmann i Redningsselskapet. Han begynte planleggingen av turen allerede i september i fjor, og har jobbet mange ekstravakter for å spare avspaseringsdager som han kan bruke på turen.

- Jeg er veldig takknemlig for at folk på jobben har stilt opp og vært fleksible i forhold til de vanlige turnusene.

Fornøyd med innblikket

Markussen er veldig fornøyd med innblikket han har fått i det amerikanske småbylivet underveis.

- Jeg har vært utrolig heldig med valget av rute, og har fått se mange flotte småbyer og landsbyer underveis. Samt mye vakker natur. Favorittstedet hittil har likevel vært et lite sted som heter Bowling Green, Ohio. Der fikk jeg også møte på flere flotte mennesker med den samme lidenskapen for sykler som jeg selv har.

Broren sykler også

Torleif er for øvrig ikke den eneste Markussen som befinner seg på sykkeltur og blogger om det. Broren Henrik sykler fra Tromsø til Træna, en distanse på drøyt 700 km.

Markussen sier det har vært et hektisk år som leder i Varden basketballklubb, studier og en sønn, og at en slik tur var etterlengtet.

- Og så har jeg vært på Træna på festival 6-7 ganger, og synes det er en vannvittig flott festival med fantastiske omgivelser, sier han.

I ensom majestet

Markusse startet ut fra Tromsæ mandag denne uken. Når Nordlys snakker med han på telefon torsdag ettermiddag er han kommet til Svolvær. Han har som mål å komme fram til Træna innen festivalen starter 7. juli.

Markussen sykler i ensom majestet langs kysten.

- Da er det ingen som maser på meg, ler han.

- Det er klart det kan være tungt å motivere seg selv når man sykler alene, men det er det som er så fint med bloggen, når mans kriver den så blir man motivert til å fortsette hver dag, sier tromsømannen.

Han sykler med sine 70 mil en distanse som er ni og en halv ganger mindre enn sin bror Torleif.

- Det er jo bare en liten tuilltur i forhold til broren min, men det kjennes godt på kroppen, ler Markussen.

Kjenner du til andre Tromsværinger som gjør sprøe ting denne sommeren? Tips oss.